Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Landet lockar i coronatider – småhus med bra internet och stugor vid havet hittar köpare

Från 2020
Ljus som speglar i den blanka isen.
Bildtext Att flytta ut på landet eller skaffa sommarstuga i skärgården har blivit vanligare. Arkivbild från Pernå kyrkoby i Lovisa.
Bild: Yle/Hanna Othman

Fastighetsmarknaden i Östnyland rullar på trots coronapandemin. I själva verket överträffar efterfrågan utbudet i både Lovisa, Borgå och Sibbo.

– Efter att begränsningarna tog slut i början av juni så har det nog varit riktigt bra tider. Folk vill mer ut till landet, till enfamiljshus, och de vill ha mer utrymme kring sig, säger Ulrica Holmgren som är fastighetsmäklare i Sibbo.

Det är framför allt småhus köparna frågar efter.

– Det har nog varit efterfrågan i hela kommunen, framförallt i Nickby och Söderkulla. Det är kanske mer tryck mot södra Sibbo, säger Holmgren.

På sommarstugefronten märkte Holmgren en tydlig förbättring:

– I år sålde jag dem som jag började sälja i fjol. Det har nog varit en helt annan efterfrågan på sommarstugor, säger hon.

Person målar röd stuga med vita knutar vid strand.
Bildtext Säsongen börjar vara förbi, men i somras gick särskilt sommarstugor bra åt. De får gärna ligga vid vatten. Arkivbild.

Enligt Holmgren är Sibbo för stunden ett attraktivt område. Hon önskar att det satsas på planläggning för småhus.

– Det skulle hjälpa till här nu så att folk skulle hitta sina hus på landet, säger Holmgren.

Fastighetsförmedlingen som Holmgren jobbar vid har objekt också i Borgå.

– Folk vill nog till Borgå också. Där har jag mer erfarenhet av lägenheter, som också har gått åt, säger Holmgren.

Landet lockar i coronatider - större efterfrågan än utbud på småhus och sommarstugor

3:46

Köparna vill plocka russinen ur bullen

– Trots coronaviruset har vi haft ett jättebra år bakom oss. Oss har ju inte coronan drabbat på samma sätt som andra branscher, tvärtom skulle jag säga att om något håll så har det gått uppåt, säger fastighetsmäklare Marcus Sjöholm.

Fastighetsförmedlingen han jobbar vid har Borgå som huvudområde, men företaget har objekt i hela Östnyland.

Sjöholm har märkt samma ändring i vad köparna vill ha som Holmgren i Sibbo.

Höghus- och radhuslägenheter har gått åt mindre i år medan småhus är populärare än vanligt. Också sommarstugor har snabbt hittat nya ägare.

Flygbild över Borgå.
Bildtext I Haiko har det byggts många nya hus de senaste åren. Arkivbild.
Bild: Borgå stad/Johannes Korpijaakko

Det har blivit lättare att sälja hus långt ute på landsbygden, men de flesta kunderna vill plocka russinen ur bullen: man vill ha egen gård och mycket utrymme, men samtidigt nära till service.

- Om vi talar om permanent boende, alltså småhus, så det som har gått allra bäst åt är småhus på stadsområde helt på kanten till stadskärnan. I Borgå gäller det till exempel områden som Järnböle, Huktis, varför inte Lövhammars, Haiko och Vårberga, säger Sjöholm.

Svårt att tro på så stor ändring

Samma trend som i Borgå verkar också gälla i Sibbo och Lovisa.

– Fast jag har varit länge i branschen så ville jag inte riktigt tro på det att människornas köpvanor skulle ändra så här snabbt. Men jag fick ändra åsikt för så gick det nog. Det har till exempel kommit en helt ny köpgrupp inom sommarstugor och kanske lite inom enfamiljshus, säger Sjöholm.

Tidigare var det främst personer i medelåldern och lite äldre som ville skaffa sommarstuga. Nu när man inte har kunnat resa utomlands har också yngre par och familjer velat ha en egen semesteroas i hemlandet.

– Jag har förstått att det har varit samma trend med husbilar och husvagnar, allt som har med uteliv, hem eller fritidsboende att göra, säger Sjöholm.

Nycklar till bostad
Bildtext Just nu vill allt fler byta storstadslivet mot småhus och egen gård. Arkivbild.
Bild: Mostphotos

Han och de andra mäklarna vi talat med anser att det finns färre objekt till salu nu än vanligt.

– Det är synd, för jag tror att många säljande kunder tänker att "nu är det corona och panik, nu ska vi inte sälja utan se tiden an", säger Sjöholm.

Han tycker att det tvärtom skulle vara ett väldigt bra läge att sälja nu.

– Det är alltid bra att sälja när efterfrågan är större än utbudet. Vi har för tillfället lite brist på objekt till exempel i Borgå, säger Sjöholm.

Distansjobb kräver arbetsrum och bra internet

I Lovisa har Tom Lindfors, regionchef vid en fastighetsförmedling i staden, sett ungefär samma trender som Sjöholm och Holmgren.

Utbudet är större än efterfrågan och det är särskilt småhus och sommarstugor som lockar. Stugan får gärna ligga i skärgården.

– Strand vill man ha, säger Lindfors.

Köparna i Lovisa söker sig kanske lite längre ut på landet än de i Borgå. Enligt Lindfors vill de ha en stor egen tomt och utrymme runt omkring.

– Sedan är det bra med ett skilt rum eller en skild byggnad där man kan göra distansjobb.

En man som skriver på en laptop. Bredvid honom står en kaffekopp.
Bildtext Att kunna jobba hemifrån är ett kriterium för många som letar efter bostad just nu. Arkivbild.
Bild: Robert Kneschke / Alamy

Lindfors och de andra fastighetsmäklarna har märkt att distansjobb blir allt vanligare.

– Förr var det alltid viktigt hur många sovrum det finns i ett hus. Nu under coronaepidemin har det blivit viktigare att se var i huset det finns plats att distansarbeta, säger Holmgren i Sibbo.

En bra internetförbindelse är livsviktig för distansjobbaren och frågor om det finns bredband eller fibernät har blivit mycket vanligare.

Även om allt fler vill försäkra sig om att det går att arbeta hemifrån så är avståndet till Helsingfors fortfarande viktigt.

Fastighetsförmedlingen som Lindfors jobbar vid har objekt både i Lovisa, Lappträsk och gamla Liljendal. Enligt Lindfors är det inte annars så stor skillnad med i vilken kommun köparna vill bosätta sig i.

– Men ju längre man kommer från Helsingfors, desto mer avtar intresset, säger han.

Av dem som nu flyttar ut på landet i Lovisa uppskattar Lindfors att omkring hälften är ortsbor och hälften personer som tidigare bott i Helsingfors.

Hur det kommer att se ut på fastighetsmarknaden nästa år är förstås svårt att säga, särskilt så länge vi inte vet hur coronasituationen utvecklar sig.

– Det är svårt att spå i framtiden. Men det kan vara att trenden att flytta till landsbygden fortgår en tid när den väl kommit i gång, tror Lindfors.