Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Maria Ohisalo hotades på sociala medier: Nu påbörjas en rättsutredning som ska visa om ministern hade orsak att vara orolig över sin säkerhet

Från 2020
Maria Ohisalo.
Bildtext Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) har utsatts för hot på sociala medier.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Helsingfors tingsrätt inleder i dag behandlingen av det misstänkta hot som riktats på sociala medier mot inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna), rapporterar Yle Uutiset.

En 30-årig man har gripits och sitter i förvar. Han har nekat till brott vid tidigare utfrågningar. Han är misstänkt för ärekränkningsbrott och missbruk av polisbeteckning.

Enligt åklagaren har minister Ohisalo under hösten utsatts för hotfulla meddelanden på sociala medier. Enligt Yles uppgifter har Ohisalo både som inrikesminister och som politiker utsatts för hot.

Hoten anses vara riktade mot demokratins innersta kärna då det handlar om hot mot en minister och en av landets högsta beslutsfattare.

Nu ska rätten utreda om det har funnits orsak för minister Ohisalo att befara att hennes säkerhet har varit hotad på grund av de hotfulla meddelandena.

Först då rättegången börjar och åklagarens stämningsansökan har lästs upp blir det klart hurudana meddelanden Ohisalo har fått.

Politiker måste utstå mer än vanliga medborgare

Det är ändå klart att politiker är tvungna att utstå kritik i högre grad än vanliga medborgare, men yttrandefrihet innebär ändå inte rätt att föra fram vilka som helst förolämpningar och hot.

Det går inte att hänvisa till yttrandefriheten om en annan människas grundläggande rättigheter kränks.

Olaga hot är ett brott som kan straffas med böter eller högst två års fängelse.

Mannen åtalas också för att ha kränkt polisen

Mannen åtalas också för ärekränkning riktad mot en polis och för att olagligt ha använt sig av polisidentifiering.

De hot och förolämpningar som mannen uppges ha riktat mot ministern och polisen uppges inte längre vara synliga på sociala medier. Han kommer ändå fortfarande med en rad polisfientliga uttalanden på sociala medier och en hotfull uppdatering om riksdagens talman finns kvar.

Polisen kan påskynda utredningen om demokratin anses vara hotad

De brott som mannen misstänks för har snabbt förts till rätten. Enligt polisen kan man påskynda sådana brottsutredningar som gäller brott riktade mot statsledningen eller mot politiska beslutsfattare.

I Finland är det ovanligt med brott som riktas mot landets högsta ledning.

I början av somras dömdes ändå en man till villkorligt fängelse för att han hade hotat att döda Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo och hans hustru.

Också Timo Soini (Blå) och Alexander Stubb (Saml) har som ministrar utsatts för hotfullt agerande.

Utrikesminister Soini höll på att bli slagen år 2019. Fallet förs till rättsbehandling efter årsskiftet. I finansminister Stubbs fall blev fönstren i hans hem beskjutna med luftgevär i augusti 2016.

Utredningar inleds genast om man befarar att hoten kan förverkligas

Hot utreds omedelbart i de fall då det finns en direkt fara för att hoten kan förverkligas, säger Helsingforspolisens inspektör Jari Koski till STT.

Allt fler domare, åklagare, poliser och journalister utsätts numera för hot på sociala medier.

Vid Justitieministeriet förbereds det som bäst en förändring som ska definiera hot som ett brott som kan leda till allmänt åtal. Förslaget gäller situationer då hot riktas mot en människa i anslutning till arbetsuppgifter eller offentliga förtroendeuppdrag.

Förslaget hänför sig till statsminister Sanna Marins (SDP) regeringsprogram och har som mål att motarbeta hot som försätter yttrandefriheten, myndigheternas verksamhet, forskning och informationsförmedling i fara.

Artikeln är en översättning som bygger på Merja Niilolas artikel Miestä syytetään sisäministeri Maria Ohisalon uhkailusta somessa – Oikeus ratkoo, onko ministerillä ollut syy pelätä turvallisuutensa puolesta. Översättningen är gjord av Maria von Kraemer.

Diskussion om artikeln