Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Etiopien bombar Tigray – inga tecken på vilja till fredssamtal

Från 2020
Etiopier som flyr kriget i regionen Tigray. Flyktinglägret Um Rakuba i Sudan 16.11.2020
Bildtext Etiopier som flyr kriget i regionen Tigray. Flyktinglägret Um Rakuba i Sudan 16.11.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Etiopiens flygvapen har bombat området Tigray i landets nordliga delar. Bomberna har riktats mot mål både inne i och kring Tigrays huvudstad Mekelle, uppger både diplomat- och militärkällor.

Rapporter om grymheter har strömmat in sedan landets premiärminister Abiy Ahmed gav order om flygräder och en markoffensiv den 4 november mot Tigray, ett område där det lokala styret motsätter sig det etiopiska centralstyret.

Hundratals människor har dödats och 25 000 människor har flytt till Sudan.

Ingen vilja till fredssamtal

Afrikas yngsta ledare, mannen som fick Nobels fredspris 2019, premiärminister Abiy Ahmed, har hittills hittills stått emot alla vädjanden om fredssamtal.

Konflikten har spritt sig till grannlandet – den forna ärkefienden Eritrea – och hotar att destabilisera läget i stora delar av Afrikas horn.

– Ge oss tid. Det här pågår inte i all evighet ... det handlar om en kortlivad operation., sade Redwan Hussein, talesman för regeringens agerande i Tigray, till reportrar i dag.

– Vi har inte bett vare sig Uganda eller något annat land om medling, sa Redwan efter att Ugandas president Yoweri Museveni hade träffat Etiopiens utrikesminister och vädjat om förhandlingar.

Karta av Etiopien med regionen Tigray utmärkt.
Bild: Yle

TPLF (Folkets befrielsefront i Tigray) styr den etiopiska regionen Tigray där det bor cirka fem miljoner människor. TPLF ämnade Abiy Ahmeds regering i fjol och relationerna förvärrades efter det.

Regeringen har inte godkänt det lokala parlamentsvalet i Tigray, och betraktar TPLF som en terroristorganisation som äventyrar Etiopiens stabilitet.

Enligt Etiopien har regeringssoldater "befriat" staden Alamata i södra Tigray från TPLF.

TPLF-ledaren Debretsion Gebremichael har bett FN och Afrikanska unionen att fördöma Etiopiens federala truppers attacker som enligt TPLF har förstört en damm och en sockerfabrik.

Också Eritrea med i spelet

TPLF anklagar grannlandet Eritrea för att ha sänt pansarvagnar och soldater över gränsen in i regionen.

Eritrea som har slutit ett fredsavtal med Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, förnekar dock all inblandning i konflikten mellan Tigray och Etiopien.

Under veckoslutet avsköts det raketer från Tigray in i Eritrea.

Omöjligt att få oberoende information

Amnesty International har fördömt båda sidor för massakrer där ett okänt antal människor har dödats.

Det är omöjligt att få oberoende information om det som sker just nu eftersom så gott som alla kommunikationsmöjligheter har omintetgjorts. Medier har inte tillträde till området.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln