Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jokerit återvände efter coronakarantänen med bekanta spelare i truppen – men ändå tog Tjeljabinsk historiens första seger i Helsingfors

Från 2020
Traktor Tjeljabinsk gör mål mot Jokerit.
Bildtext Traktor Tjeljabinsk gör mål mot Jokerit.
Bild: Emil Hansson / All Over Press

Allt är inte riktigt som vanligt i Jokerit ännu – men på måndagskvällen såg laguppställningen ändå ut nästan som normalt. Det höll också på att gå vägen mot Traktor Tjeljabinsk, men en blytung sekvens i tredje kostade ”narrarna” segern.

KHL har varit hårt drabbat av coronaviruset den här hösten – och Helsingforslaget Jokerit hör till dem som drabbats allra värst.

Laget har varit i karantän i flera repriser och senast förra veckan flyttades två matcher fram på grund av flera positiva covid-19-besked.

På måndagskvällen kunde laget återvända till ligalunken. Och den här gången behövde de inte tillförlita sig på inplockade extraknäckare.

Bryan O’Neill, Peter Regin, Henrik Haapala, Nicklas Jensen, Aleksi Halme, Konsta Hirvonen, Jonathan Pudas, Alex Grant och Janis Kalnins var alla med i truppen.

– Det är ändå utmanande med tanke på att det igen är en ny tränare som står bakom bänken, konstaterade Ari-Pekka Pajuluoma, som fick hoppa in för Lauri Marjamäki som sitter i karantän, i Viaplays intervju inför matchen.

"Oinspirerat", medger kaptenen

Inledningsvis såg det ut att räcka till för en seger över formstarka Traktor Tjeljabinsk.

O’Neill passade fram Iiro Pakarinen, som styrde in pucken via Jesse Joensuus ben för 1–0 i power play i den andra perioden. Med tolv minuter kvar att spela i tredje låg Jokerit fortfarande i uddamålsledningen. Men det vände snabbt.

0–1 blev 3–1 inom loppet av tre minuter – och det visade sig vara ett underläge som Jokerit inte klarade av att hämta upp.

– Det var en oinspirerad insats av oss. Vi hittade inte nästa växel när de tog över. De förtjänade alla mål, säger Jesse Joensuu i tv-intervjun efteråt. Jokerits försök att hämta upp underläget kom slutligen av sig i den sista minuten då Joensuu drog på sig en utvisning för interference.

– Det var två discpilinerade lag som möttes i dag. Vi måste ta en till titt på vad som egentligen ledde till deras vändning i tredje, analyserar i sin tur Pajuluoma.

Traktor Tjeljabinsk har de senaste åren hört till de sämsta lagen i ligan och tog sin första seger någonsin i Helsingfors.

Jokerit – som har spelat klart färre matcher än resten av KHL-lagen i den västra konferensen – ligger nu på nionde plats i tabellen. Traktor steg i sin tur upp till tredje plats i den östra konferensen tack vare segern.

För Jokerits del fortsätter säsongen på onsdag då Red Star Kunlun kommer på besök till Helsingforsarenan.

Diskussion om artikeln