Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kategori fem orkanen Iota slog till mot Centralamerika - katastrofala vindar och översvämningar hotar Nicaragua och Honduras

Från 2020
Uppdaterad 17.11.2020 06:14.
Folk i utsatta områden har evakuerats i flera länder på grund av katastrofala vindar, flodvågor och översvämningar i Iotas spår. Bilden är från Quibdo i Colombia.
Bildtext Folk i utsatta områden har evakuerats i flera länder på grund av katastrofala vindar, flodvågor och översvämningar i Iotas spår. Bilden är från Quibdo i Colombia.
Bild: EPA-EFE/Civil Defense

Centralamerika har drabbats av den ovanligt kraftiga orkanen Iota som är en femma på den femgradiga orkanskalan. Iota tog i land i östra Nicaragua, där tusentals människor har evakuerats från kustområden. Omfattande evakueringar har också beordrats i Honduras och Colombia.

Myndigheter i de drabbade länderna varnar för katastrofalt hårda vindar och omfattande översvämningar på grund av flodvågor och hällregn.

Minst två personer omkom då orkanen svepte över öar i nordöstra Colombia på väg mot Nicaragua. Orkanen orsakade också stora materiella skador i ögruppen Providencia.

Nicaragua och Honduras håller ännu på att återhämta sig efter den kraftiga orkanen Eta som drabbade regionen för två veckor sedan.

Nicaragua och Honduras hade inte ännu återhämtat sig efter orkanen Eta då den ännu kraftigare orkanen Iota tog i land på tisdag. Bilden är från Honduras.
Bildtext Nicaragua och Honduras hade inte ännu återhämtat sig efter orkanen Eta då den ännu kraftigare orkanen Iota tog i land på tisdag. Bilden är från Honduras.
Bild: EPA-EFE/JOSE VALLE

- Denna kraftiga orkan Iota har redan nått kusten och har tagit sig i land, varnar Nicaraguas meteorologiska chef Marcio Baca, som säger att de maximala vindstyrkorna rör sig kring 72 meter per sekund.

Meteorologerna varnar för att kategori fem orkaner kan förstöra byggnader, slå ut elnätet och göra områden obeboeliga i flera veckor.

Den kraftiga orkanen Iota som orsakade omfattande översvämningar i nordöstra Colombia har nu nått Nicaragua och Honduras.
Bildtext Den kraftiga orkanen Iota som orsakade omfattande översvämningar i nordöstra Colombia har nu nått Nicaragua och Honduras.
Bild: EPA-EFE/RICARDO MALDONADO ROZO

Colombia drabbades först

Iota slog alltså för still mot ön Providencia, där det lokala sjukhusets tak slets bort av hårda vindar. Hela ön med 6 000 invånare är nu utan el.

Därefter drabbades indianbyar vid kusten i nordöstra Nicaragua. Tusentals människor har evakuerats från låglänta områden i och omkring staden Bilwi.

- Vi gick inte ut då orkanen Eta slog till, men den här orkanen är ännu kraftigare, klagade Marisol Ingram. Hennes lilla hus av trä revs delvis ner av Eta och hon oroar nu att det som är kvar av huset kommer att förstöras av Iota.

Skyddshärbärgen som inrättades på grund av Eta, befaras bli överfulla på grund av Iota.

Tiotusentals människor evakuerades i Nicaragua, Honduras och Colombia inför orkanen Iota. Bilden är från Cartagena i Colombia.
Bildtext Tiotusentals människor evakuerades i Nicaragua, Honduras och Colombia inför orkanen Iota. Bilden är från Cartagena i Colombia.
Bild: EPA-EFE/RICARDO MALDONADO ROZO

Den 80-åriga indianen Prinsila Glaso säger att hennes by söder om Bilwi förstördes i Etas spår, så det finns inte mycket kvar som Iota kan slå ut.

- Jag har inte ätit och jag vet inte var jag ska sova här i härbärget. Jag är mycket ledsen.

Eta och en annan kategori fyra orkan som drabbade regionen i början av november, orsakade översvämningar och jordskred som krävde över 200 dödsoffer.

Årets orkansäsong fortsätter att slå nya rekord på Atlanten med 30 namngivna stormar och 13 orkaner hittills.

Alla namn på säsongens orkanlista har redan använts och man har nu övergått till det grekiska alfabetet, för första gången sedan år 2005. Iota är den nionde bokstaven i det grekiska alfabetet.

El Salvador och Guatemala drabbades också svårt av Eta, men bägge länder hoppas att komma undan med mindre skador då Iota sveper över Centralamerika.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln