Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NRK: Kaos i norsk fotboll – nästan hela truppen byts ut då NL-gruppsegern står på spel och hälsodirektören vill stoppa de internationella matcherna i Europa

Från 2020
I september åkte Norges Erling Braut Haaland och Joshua King på en 1–2-hemmaförlust mot Marcel Sabitzer Österrike.
Bildtext I september åkte Norges Erling Braut Haaland och Joshua King på en 1–2-hemmaförlust mot Marcel Sabitzer Österrike.
Bild: EPA-EFE/Terje Pedersen/AOP

Landslagsuppehållet i Fotbollseuropa har drabbat såväl klubblag som landslag i form av nya coronafall. I det norska herrlandslaget är situationen på gränsen till absurd och nästan hela laget byts ut inför Nations League-gruppfinalen mot Österrike.

Norge valde att inhibera söndagens bortamatch mot Rumänien i Nations League. På onsdag har Norge möjlighet att ta hem gruppsegern i en av B-ligorna genom att bortabesegra Österrike, men stora delar av truppen har bytts ut och gör förutsättningarna ytterst utmanande.

Den norska hälsodirektören Bjørn Guldvog vädjar nu till det norska förbundet NFF och den europeiska takorganisationen Uefa att stoppa all internationell fotboll.

Landslagen kommer oavsett att spela klart Nations League-gruppspelet på onsdag, men därefter väntar regelbundna klubblagsmatcher i Champions League och Europa League.

– Med tanke på smittoläget i Europa är det svårt att tänka sig att Uefa-protokollet vore nog, då vi ser att fler lag får corona, säger Guldvog till NRK.

– Jag förväntar mig att Uefa är en seriös aktör som värnar om spelarnas och deras familjers hälsa.

Total spelaromsättning

I Nations League ställde Norge in bortamatchen mot Rumänien i söndags efter att Omar Elabdellaoui testat positivt. Det är fortfarande oklart vad som händer, men en trolig konsekvens är att Rumänien tilldöms en 3–0-seger.

Trots coronabekymren har Norge fortfarande möjlighet att snuva Österrike på gruppsegern på onsdag.

Stora delar av den norska 24-mannatruppen, inklusive förbundskapten Lars Lagerbäck, är ändå i karantän. Det innebär att ett rent B-landslag, bestående av 18 nya spelare och med U21-tränaren Leif Gunnar Smerud vid rodret, åker till Österrike – ett land där coronasituationen försvårats märkbart.

Svensken Lars Lagerbäck lotsar det norska landslaget.
Bildtext Svensken Lars Lagerbäck lotsar det norska landslaget.
Bild: EPA-EFE/STIAN LYSBERG SOLUM/AOP

Guldvog tycker ur sitt medicinska perspektiv att det inte är smart att spela.

– Jag har bett att man ska titta närmare på detta med tanke på smittosituationen. Nu är det inte klokt att mötas i stora arrangemang och matcher på internationell nivå.

– Det här är inte en juridisk bedömning, men enligt min åsikt är det nu stor risk att få in corona i lagen.

"Vi följer protokollen"

Från det norska förbundet försvarar Nils Øyvind Fisketjønn beslutet om att spela landslagsfotboll.

– Det är förståeligt att hälsodirektören ifrågasätter landslagsfotbollen, där landslagen till skillnad från klubblagen hämtar in spelare från olika länder för att samlas under en kortare period, säger han till NRK.

– Vi följer ändå de strikta protokollen till fullo och upplever det hela som oerhört tryggt.

Skulle klubblagsmatcher påverkas av ett nytt Uefa-besked skulle det även få konsekvenser för de norska mästarna Molde.

Efter att Europa League-gruppspelet kommit halvvägs ligger Molde tvåa i sin grupp och ska nästa vecka möta den engelska storklubben Arsenal hemma.

Diskussion om artikeln