Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ministerium spår långvarig coronakris på arbetsmarknaden: 60 000 färre finländare har jobb ännu år 2022

Från 2020
Uppdaterad 17.11.2020 11:04.
TE-toimisto.
Bildtext Enligt Arbets- och näringsministeriet har coronakrisen minskat på utbudet av arbetskraft och ökat den dolda arbetslösheten. Utdragna permitteringar syns som dold arbetslöshet.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Coronakrisens följder för ekonomin och arbetsmarknaden hotar bli långvariga. Arbets- och näringsministeriet varnar i en prognos för att sysselsättningsgraden fortsätter sjunka ännu länge under nästa år.

Den färska arbetsmarknadsprognosen varnar för att återhämtningen på arbetsmarknaden kommer igång långsamt först i slutet av år 2021.

Innan dess stiger arbetslöshetsgraden till 8,2 procent och antalet sysselsatta minskar med 76 000.

Under 2020 har krisen drabbat servicesektorn värst, men under nästa år räknar Arbets- och näringsministeriet med att den ska drabba industrin och byggbranschen hårdare.

År 2022 räknar ministeriet med att arbetsmarknaden ska återhämta sig något, men att fortfarande 60 000 färre finländare ska ha ett jobb att gå till jämfört med innan krisen.

Då kommer arbetslösheten att vara 7,8 procent och sysselsättningsgraden 71,6 procent.

Innan coronakrisen var regeringens mål att öka sysselsättningsgraden till 75 procent under den här valperioden.

Enligt Arbets- och näringsministeriet har coronakrisen minskat på utbudet av arbetskraft och ökat den dolda arbetslösheten. Utdragna permitteringar syns som dold arbetslöshet.

Enligt prognosen börjar antalet permitterade förhoppningsvis minska under sommaren 2021. Däremot befarar Arbets- och näringsministeriet att långtidsarbetslösheten växer kraftigt under de närmaste åren.