Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Yle år 2021: Alla tiders mästerskapsår, mer kultur och en röst för dem som inte hörs

Från 2020
Kaksi miestä kuuntelee radiota ja tuulettaa urheilutuloksia.
Bildtext År 2021 blir det stora känslor i och med många stortävlingar.
Bild: Laura Mainiemi / Yle

I enlighet med den strategi som trädde i kraft i maj 2020 är Yles mål att stärka sin relation till barn och unga, nå ut till alla finländare och vara personligt betydelsefull. Här har framgångsrika digitala tjänster och ett utbud som allt bättre når olika finländare, en nyckelroll.

”År 2021 får vi dela stora, gemensamma stunder såväl på samhällsnivå som inom idrott och kultur. Vi vill öka vår närvaro och dialog med finländarna – både fysiskt och virtuellt. Yle spelar också en viktig roll då det handlar om att känna sig delaktig. Vi vill starkare föra fram att Yle är gemensamt för alla och unikt för mig”, säger Yles verkställande direktör Merja Ylä-Anttila.

Yle försöker nå den yngre publiken bland annat med den nya redaktion som ska inrättas vid nyhets- och aktualitetsredaktionen. Redaktionen ska göra nyhets- och aktualitetsjournalistik för skolelever och unga vuxna under 30 år, verksamheten inleds i början av 2021.

Det mest interaktiva stortävlingsåret genom tiderna, kommunalvalet i fokus på våren

Vårens kommunalval syns starkt i Yles kanaler och på webben. Yle öppnar en valkompass för kommunalvalet på sin webbplats på våren och tillhandahåller valkompassen också för tio kommersiella medier - av de svenskspråkiga medierna är KSF Media och Åbo Underrättelser med i samarbetet. De stora valdebatterna, ordförandedebatterna och utfrågningen av småpartierna hålls från och med den 18 mars i Yle TV1 och Yle Arenan samt på Yles radiokanaler. Den stora tvåspråkiga valdebatten på Yle Fem och Yle Arenan äger rum den 12 april.

Den tiodelade dokumentärserien Politiikka-Suomi fortsätter djupt in i kärnan av samhällspåverkan i Finland. Svenska Yle satsar framför allt på ekonomisk journalistik, med nya ekonomipoddar både på Yle Arenan och Yle Vega.

Idrottsåret kommer att bli ännu större än väntat - det blir alla tiders år med stortävlingar. Utöver OS i Tokyo ser vi det ur finländskt perspektiv historiska herrarnas fotbolls-EM, VM i skidåkning med vintersportstudiosändningar samt EM i volleyboll. Det blir mångsidig publikdialog i synnerhet i idrottsutbudet.

I mån av möjlighet är Yle också med bland finländarna när stadsfestivalen Punkten, som ställdes in i år, går av stapeln på sommaren i Yles 95-årsanda.

Utvidgat kulturprogram och RSO får en ny chefsdirigent

Radions symfoniorkester RSO får en ny ledare då den nya chefsdirigenten Nicholas Collon inleder sitt uppdrag hösten 2021.

Yle har en unik uppgift inom den finländska kulturen. Helheten Kulturcocktail, som fanns på webben i början av året, utvidgas när det nya kulturprogrammet direktsänds varje vecka i Yle TV1 och Yle Arenan. I helheten ingår också en podd.

”Förutom att Yle visar ett stort utbud av kultur, skapar vi också själva kultur. Vi vill föra fram det mångsidiga utbudet ännu bättre för medborgarna. Kulturen har en speciell kraft och i undantagstider finns det ett särskilt behov av kultur”, säger Ville Vilén, direktör för enheten Kreativt innehåll och medier.

Bättre offentlig diskussion och en röst för de personer som inte hörs

Yles uppgift är att bidra till att människor upplever att de är en del av det omgivande samhället. Nästa år ger vi utrymme för de personer som har den svagaste rösten i samhället.

Seriedokumentärer som bland annat den andra säsongen av Topi – en ung mans liv lyfter fram personer, tankar, livsstilar och livsmiljöer som man sällan ser i medierna.

Också projektet Hyvin sanottu – Bra sagt, som syftar till att förbättra den offentliga debatten, kör igång 2021. Svenska Yles Fake News Escape Room åker runt och besöker fler evenemang på tvåspråkiga orter. I Svenska Yles Fake News Escape Room, som förbättrar medieläskunnigheten, lär man sig identifiera och skilja mellan falska nyheter och pålitlig nyhetsrapportering.

Yles styrelse godkände bolagets verksamhetsplan för 2021 på sitt sammanträde den 17 november 2020.

På andra språk