Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åklagaren kräver fängelsestraff för mannen som hotade inrikesminister Ohisalo

Från 2020
Uppdaterad 17.11.2020 18:38.
Inrikesminister Maria Ohisalo syns på en skärm i en rättegångssal.
Bildtext Minister Maria Ohisalo deltar i rättegången via videolänk.
Bild: Lehtikuva

Åklagaren yrkar på ett halvt års fängelsestraff för den 30-åriga man som misstänks ha hotat inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) på sociala medier. Straffet kan enligt åklagaren också dömas som villkorligt fängelsestraff.

– Det här är ett allvarligt brott, som kan anses vara riktat mot hela vårt rättssystem och vårt demokratiska beslutsfattande, betonar åklagaren Mika Appelsin.

Enligt åklagaren publicerade mannen bland annat en bild på Instagram där man ser Ohisalos ansikte genom ett kikarsikte. Inlägget, som publicerades i början av oktober i år, innehöll också ett skrivet hot.

Dessutom kommenterade mannen på ett av Ohisalos Instagraminlägg att han ska köra en bomb till polisen och att han ska skicka ett "paket" till Inrikesministeriet, uppger åklagaren. Kommentaren har skrivits i början av oktober i år, uppges i stämningsansökan.

Ohisalo deltar på distans

Mannen medger att han har agerat på det sätt som åklagaren uppger, men nekar till att han skulle ha gjort sig skyldig till olaga hot.

Den åtalade deltog i rättegången på plats i tingsrätten. I början av sessionen hade han svarta solglasögonen på sig. Ohisalo deltog i rättegången på distans via videolänk.

Ohisalo berättade att hon får hotfulla meddelanden på sociala medier varje vecka, men de nu aktuella meddelandena kom i såpass tät följd och var såpass detaljerade att hon beslöt att föra ärendet vidare.

Både åklagaren och Ohisalos advokat Markku Fredman anser att den misstänkte 30-åringens hot ska tas på allvar.

– Den som hotas på det här viset börjar säkert fundera: vågar jag gå ut och driva valkampanj på stan? säger Fredman.

Den misstänkte mannen åtalas också för ärekränkning mot en polis. Enligt åtalet har mannen publicerat flera förnedrande och lögnaktiga påståenden om en polis. Mannen nekar till brott.

"Handlar inte om en plötslig impuls"

Att den åtalade mannen romantiserar våld och är aggressiv kommer enligt åklagaren fram i hans beteende på sociala medier, men också i hur han uppfört sig i häktet. Enligt åklagaren har mannen skrivit hot riktade mot Ohisalo på väggen i rummet där han är häktad.

– Det handlar inte om en plötslig impuls, aggressiviteten har fortsatt, konstarerar Mika Appelsin.

Statsrådets säkerhetschef Ahti Kurvinen säger till nyhetsbyrån STT att det årligen kommer fram några allvarliga hot som riktats mot statsrådets medlemmar. Mängden hot har inte varierat mycket under de senaste åren.

Enligt Kurvinen ser statsrådet allvarligt på alla hot som riktas mot statsrådets medlemmar och tjänstemän.

Källor: stämningsansökan, STT

Artikeln uppdaterades klockan 11.43 med information om att mannen också åtalas för ärekränkning.