Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Om några år kan talangfabriken KyIF vara Finlands främsta handbollslag – men hur ska de klara av att hålla storlöftena kvar i Kyrkslätt?

Från 2020
Uppdaterad 20.11.2020 11:27.
Rebecca Lönnqvist (nr 14) på KyIF:s träningar, november 2020.
Bildtext KyIF har aldrig tagit medalj i FM-serien. Om några år kan föreningen vara Finlands bästa.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Kyrkslätt IF vill fira sitt 100-årsjubileum 2024 med handbollsguld. Tidigare har föreningen aldrig ens tagit medalj. För att det ambitiösa målet ska bli verklighet har man sammanslagit de lovande flickjuniorerna med damlaget, och redan under denna säsong har man sett tecken på att KyIF tagit stora kliv framåt.

Handbollsfinlands sannolikt mest lovande juniorkull för tillfället har börjat ta sina första steg på seniorsidan. Kyrkslätt IF:s A-juniorer, som förra säsongen klarade sig väl mot svenska jämnåriga i Stockholmsserien, har denna säsong slagits ihop med KyIF:s damlag.

De talangfulla juniorerna gör nu sin första säsong i FM-serien och starten har varit hyfsad. Framför allt med tanke på att man slagit samman två väldigt olika lag, säger 17-åriga Maja Sannholm.

– Det har gått helt bra. Vi har kommit bra in i damlaget och om vi fortsätter så här ser det nog lovande ut i framtiden också, säger Sannholm som ligger trea i FM-seriens skytteliga med 37 mål på sex matcher.

– Också för mig personligen har det gått bättre än väntat. Klart att det är annorlunda att spela med damerna, men vi fick en bra grund av att spela i Stockholmsserien.

KyIF tränar, november 2020.
Bildtext KyIF har inlett säsongen med två segrar och fyra förluster.
Bild: Yle/Janne Isaksson

KyIF har ett väldigt ungt lag och med sina 21 år hör Ingrid Degerth redan till det rutinerade gardet. Hon ser rejält med utvecklingspotential i laget.

– Vi är ett ungt lag som kommer att utvecklas länge ännu. Vi har inte äldre spelare som faller bort på grund av att åldern kommer emot, och vårt gemensamma mål är att ta guld 2024, säger skytteligasexan.

– När det är ett nytt lag har man kanske inte så stora förväntningar, men vi har visat att vi redan kan spela ihop. Det är annorlunda att spela på damnivå, men våra juniorer är helt härliga tjejer och det har varit supertrevligt att lära känna dem och få spela med dem.

Meriterade tränaren tror på framgång

Förutom en talangfull trupp har KyIF också lockat in ett stort tränarnamn. Den tidigare flerfaldiga guldtränaren och landslagslotsen Birgitta Lindholm gör sin första FM-seriesäsong på fyra år. Hon tog förra året över de dåvarande B-flickorna som nu utgör ungefär hälften av det ungefär 24 spelare starka representationslaget.

– Vi har ett långt projekt som ger en möjlighet att bygga på längre sikt och utveckla laget. Vårt motto är att skynda långsamt. Bara alla bitar faller på plats når vi säkert målet till slut. Kanske redan före 2024 om alla pusselbitar faller på plats, konstaterar Lindholm.

Birgitta Lindholm leder KyIF:s träningar, november 2020.
Bildtext Birgitta Lindholm tränar också KyIF:s B-juniorer, med flera framtida representationslagspelare.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Lindholm är glad över att man i KyIF förstår det viktiga med att jobba långsiktigt. Den här säsongen är brons ett realistiskt huvudmål.

– Vi måste vara ärliga, vi förde ihop två helt olika lag, både fysiskt och mentalt. Damerna har spelat ihop på FM-nivå en längre tid, men har inte rutinen av att vinna. Juniorerna har igen vinnarkulturen, men seniornivå är seniornivå. Det går inte över en natt att växla från junior till senior, eller att byta mentalitet från att ha förlorat hela tiden till att vara en vinnare. Det kräver tid.

Det har inte varit smärtfritt att få två grupper att smälta samman. Det finns en reell konkurrens om spelplatser, vilket krävt anpassning.

– Det gnistrar till emellanåt, men det hör till när båda grupperna vill så mycket. Alla är jättehungriga att få speltid och konkurrenssituationen är ny för de flesta. Få lag i Finland har för tillfället tillräckligt med spelare för att ha en verklig konkurrens om platser, men det har vi.

Utmaningen: Hur hålla kvar de stora löftena?

Ifall KyIF:s gulddröm ska bli verklighet krävs det också att de lovande juniorerna hålls kvar i klubben och inte lockas över till någon av konkurrenterna. Birgitta Lindholm vet att det har ryckts i de största löftena.

– Redan nu har jag hört rykten om att det diskuteras transfers och frågats om spelare här som där. Men jag tror att detta projekt och det som bakgrundsgruppen byggt upp för laget är så pass intressant att man inte vill ge det ifrån sig.

– Jag har både som spelare och tränare sett hur man byggt upp lag från botten till toppen, och vet att det absolut är värt att vara med om ett sånt projekt, säger Lindholm.

Birgitta Lindholm leder KyIF:s träningar, november 2020.
Bildtext Birgitta Lindholm har en mycket utvecklingsduglig trupp på benen.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Maja Sannholm tror att lagandan hjälper för att hålla ihop laget under de närmaste åren.

– Jag tror vi lyckas hålla ihop eftersom vi juniorer har spelat så länge tillsammans. Det ger oss en känsla av samhörighet, och därför tror jag inte att så många vill flytta bort, säger Sannholm.

Ingrid Degerth påpekar att också kvaliteten på träningarna är avgörande för var ett handbollslöfte vill fortsätta sin karriär.

– Det gäller att ha en bra laganda och bra träningar. Våra tränare gör ett jättebra jobb. Träningarna är utmanande, och då kanske det inte lockar att fara till andra lag. Så länge som det är kvalitet på träningarna och tränarna så kommer det att gå bra att hålla spelarna kvar i KyIF, menar Degerth.

Se Birgitta Lindholms väg från guldtränare till utbränd och tillbaka i Sportliv på Yle Arenan lördagen 5.12 (Yle Fem sön 6.12 kl. 19.50).

Diskussion om artikeln