Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Coronarestriktionerna har slagit hårt mot cirkusbranschen – artisterna Philippa och Patrick från England väntar ut läget i Karis

Från 2020
Många cirkusartister har förlorat jobbet på grund av coronapandemin - Spela upp på Arenan

Coronapandemin har gjort cirkusartisterna Patrick Harrison och Philippa Ashley från England arbetslösa. Nu har de parkerat sin husvagn på en bakgård i Karis i väntan på att situationen lättar.

I normala fall skulle artistparet uppträda med sina hundar på en cirkus någonstans i Europa.

Men det arbete de hade inbokat för vintern blev inställt och precis som många andra cirkusartister är de nu utan jobb och inkomster.

– Ingen av oss trodde att epidemin skulle påverka oss så mycket som den har gjort. Det är tufft, men som tur är har vi vänner som kan hjälpa oss i den här svåra situationen, säger Patrick Harrison.

Cirkusen är en stor familj

För Patrick Harrison har cirkusen varit närvarande hela livet. Han är cirkusartist i andra generationen; första gången han uppträdde med hundarna på Sirkus Finlandia var tillsammans med föräldrarna år 2003.

Efter det har han tagit över föräldrarnas show och besökt Sirkus Finlandia tre gånger till.

En man med munskydd tittar ut från en husvagn.
Bildtext Patrick Harrisons och Philippa Ashleys husvagn står vid en av Sirkus Finlandias hallar i Karis.
Bild: Yle/Minna Almark

Philippa Ashley är för sin del dansare och har uppträtt med magiska shower på olika cirkusar. År 2015 träffade de två varandra och sedan dess har de turnerat tillsammans.

På Sirkus Finlandia har de blivit vänner med cirkusdirektören Carl Jernström jr. Därför var det naturligt att styra kosan mot Finland och Karis, där Sirkus Finlandia förvarar en del av sin rekvisita över vintern.

– Cirkusen är som en enda stor familj och det har ingen betydelse från vilket land du är eller vilken show du uppträder med. Alla försöker hjälpa varandra, säger Philippa Ashley.

Tryggt att vara i Karis

Det känns också bra att vara i Karis i väntan på att läget i Europa lugnar ner sig.

– Här känner vi oss trygga! Vi kan andas ut och följa med hur läget utvecklas i resten av världen.

Planen är att åtminstone stanna över jul och fram till nyår. Så länge vädret tillåter bor de i sin husvagn, men om det blir kallt kan de låna en lägenhet av Carl Jernström jr.

För tillfället spenderar Philippa Ashley och Patrick Harrison tiden bland annat med att träna sina hundar i Sirkus Finlandias hall. Hur framtiden kommer att se ut är väldigt oviss.

– Osäkerheten är värst. Ingen vet när allt blir som vanligt igen, men vi försöker vara positiva och planera framåt, säger Patrick Harrison.

"Viktigt att tänka på cirkusarbetarnas framtid"

Coronapandemin har gjort situationen väldigt jobbig för cirkusartister och -arbetare runt om i världen.

Det är också huvudorsaken till att Sirkus Finlandia åkte ut på turné i år, även om det från början stod klart att det hela skulle gå på minus.

Porträttbild av Carl Jernström Jr.
Bildtext Cirkusdirektör Carl Jernström jr. säger att årets turné gjordes för publikens och artisternas skull.
Bild: Yle/Minna Almark

Man måste tänka på framtiden för artisterna och cirkusarbetarna, säger cirkusdirektör Carl Jernström jr.

– Vi gjorde turnén för att vi kunde och för att vi måste. Vi gjorde inte det för pengarnas skull, utan för publikens och artisternas psykiska hälsa.

Många tackade för föreställningen

Årets turné blev helt annorlunda än det var tänkt. Premiären sköts upp från april till augusti och cirkusen besökte bara 23 orter i stället för över 100 som normalt.

Det ryms över 1 200 personer i publiken, men på årets turné var varannan rad tom. På vissa ställen var det bara ett 80-tal som kom för att se föreställningen.

– En liten publik påverkar atmosfären och det är inte så bra för artisterna. Men som helhet var det en bra säsong och det var många som kom och tackade efteråt, säger Jernström jr.

En psykiskt tung säsong

Det mesta av Sirkus Finlandias rekvisita är nu nedpackad för vinterförvar.

Husbilarna som artisterna och cirkusarbetarna har bott i tvättas och städas inför den kommande säsongen och det blå tältet ligger hopvikt på ett lastbilsflak.

cirkuslastbilar på en parkeringsplats.
Bildtext Cirkusen är ihop packad i Karis.
Bild: Yle/Minna Almark

Nästan alla artister och cirkusarbetare har åkt hem till sina hemländer runt om i Europa; kvar finns några kvinnor från Belarus som städar de sista husvagnarna.

För cirkusdirektören Carl Jernström jr betyder det att han kan börja pusta ut.

– För mig var det en lättnad när vi sade adjö till varandra efter turnén. Det har inte varit en fysiskt tung säsong, men däremot psykiskt tung för oss alla, säger han.

En stor orsak var den ständiga oron för att någon skulle smittas av coronaviruset. Det hade inneburit att alla på cirkusen måste testas och sättas i karantän.

Som tur var hölls alla friska och alla kunde fortsätta arbeta som vanligt.

Alla artister är bokade för nästa säsong

Nu gäller det att planera framåt. Alla artister för nästa års turné är redan bokade och förhoppningen är att premiären kan ske i Karis redan på våren som den brukar, säger Carl Jernström jr.

– Jag brukar vara ganska tidig med att boka eftersom vi varje år har världens bästa artister. Det är också viktigt för dem att ha sitt arbete och planera inför framtiden.

Här kan du se ett längre teveinslag om Sirkus Finlandias säsong i år.

Coronarestriktionerna har slagit hårt mot cirkusbranschen - artisterna Philippa och Patrick från England väntar ut läget i Karis - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln