Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

På resande fot i Svenskfinland: "Man har lite luffarblod, tycker om att se nya saker och landskap"

Från 2020
Uppdaterad 23.11.2020 10:49.
Programmet är inte längre tillgängligt
"Man har lite luffarblod, tycker om att vara på vägen och se nya landskap" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Coronapandemin satte stopp för många finländares resplaner i våras. Men istället för att hänga läpp har ressugna finländare passat på att åka på att utforska sitt eget land.

Speciellt regioner som Norra Österbotten, Kajanaland och Satakunta lockade inhemska resenärer i somras och i synnerhet övernattningar på ställen som inte är hotell ökade, visar statistiken. Och resivern verkar sitta i också under hösten.

Husbilen Van Henry har gett frihet och möjlighet att njuta av lugnet

De resglada Jakobstadsparet Maria och Jorma Kivilompolo har alltid tyckt om att resa, gärna till exempel med motorcykel i Italien. Men i och med coronapandemin har de fått tänka om.

Drömmen om en egen husbil har de alltid haft, men när de inte hittade någon de gillade så beslöt de sig att bygga en egen, Van Henry.

- Så brukar det vara i det här huset. Vi gör själv! säger Maria Kivilompolo.

Jorma och Maria Kivilompolo sitter i sin egen inredda husbil.
Bildtext Jorma och Maria Kivilompolo har varit jättenöjda med att resa i sin husbil.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Jorma, som är tekniskt lagd, har byggt om. Maria har inrett. Eller förtrollat, som hon säger.

- Jag kom in med mitt trollspö och sa att så här och så här ska vi ha det! Ett spännande, gemensamt projekt.

Paret Kivilompolo startade också ett Instagramkonto för att kunna dela byggprocessen och resorna med vänner.

Efter en sommar på de finländska vägarna har paret fått mersmak.

- Man har lite luffarblod, tycker om att se nya saker och landskap, konstaterar Maria Kivilompolo.

Att stanna till nära en skog eller vatten är det bästa.

- Det kan vara magiskt vackert. Som när vi övernattade vid Suomussalmi. Jorma väckte mig innan 5 på morgonen och sa att förlåt nu bara, men nu är det så vackert så att du bara måste vakna. Och det var ju nog värt det, fortsätter Maria Kivilompolo och skrattar.

Både hon och maken gillar friheten och inte vara låsta vid några scheman. Det planerar sällan sina rutter.

- Det är väl nog det som är charmen med att semestra på det här sättet. Vi gör vad vi själva vill och när andan faller på. Är vädret dåligt så kör vi, är det vackert så öppnar vi upp bakdörrarna, ligger i sängarna och tittar ut över vattnet.

Solnedgång och måne ovanför mörkt vatten.
Bildtext Solnedgång och nästan fullmåne samtidigt på en av parets resor.
Bild: Maria & Jorma Kivilompolo

De ställen som lockar mest är de som inte är överhopade med andra resenärer.

- Vi är nog glada, men ändå inte de typiska glada caravanarna som gillar att trängas på campingar. Och med Van Henry så får vi det bästa från båda världar.

Närnaturen är ett bra ställe att hemestra på

Många finländare har upptäckt sin näromgivning, speciellt naturen, under coronaåret, vilket också syns i ett ökat intresse för nationalparkerna.

Sibbo storskog har haft ett rejält uppsving och också Noux nationalpark i Esbo har haft fullt upp under veckosluten, konstaterar Naturcentret Haltias direktör Tom Selänniemi.

- Det har både positiva och negativa effekter. Om man tänker på naturen så blir den lite sliten. Folk brukar nämligen alltid gå till samma ställen. Men ser man på helheten så är det fantastiskt att folk har lärt sig gå ut i naturen.

Tom Selänniemi i Noux
Bildtext Tom Selänniemi är glad över att finländarna hittat ut i naturen under det här året.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

En annan skuggsida av de ökade besökarströmmarna har varit att alla inte alltid följt de regler som finns för att vistas i nationalparker.

- Vi hade en utflyktsrazzia här i höstas och fick plocka bort mer än 200 olagliga eldstäder i parken, berättar Tom Selänniemi.

Liknande erfarenheter har också gjorts i andra nationalparker i år.

Viktigt att känna till reglerna

Till stora delar gäller samma rättigheter som allemansrätten ger i nationalparkerna. Men nationalparkerna har grundats för att skydda naturen och då är också reglerna lite striktare.

- Man får plocka svamp och bär, man får gå i skogen men inte plocka grenar eller vilda växter. Om man vill göra upp eld så får man det endast på markerade ställen. Samma gäller med att sätta upp tält. Det finns en färdig infrastruktur och vi på Forststyrelsen vädjar till folk att använda den, förklarar Tom Selänniemi.

Stubbe vid spång i Noux
Bildtext Man ska hålla sig till stigarna i nationalparken.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

Närheten till huvudstaden har också hämtat med sig vissa marginalfenomen.

- Folk kommer hit med ölkassar och stereon. Det hör inte till naturen, påpekar Selänniemi.

Vi ser människor som aldrig kommit på tanken förut att komma till Finlands skärgård och skulle ha varit någon annanstans den här årstiden.

På Storfinnhova gård i Björkboda på Kimitoön fick företagarna i våras tänka om då större tillställningar inhiberades och grupper avbokade sina besök.

- Visst har det varit utmanande i och med att läget förändras hela tiden. Det vi nu har lärt oss är att hela tiden anpassa oss till en ny situation, berättar Mats Grönblom som har hand om försäljning och marknadsföring.

Stockusi i Storfinnhova gårds skogsby
Bildtext Skogsbyn vid Storfinnhova gård erbjuder en möjlighet att njuta av stillheten, vilket många finländare uppskattar på sina resor.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Det har tidvis varit rusning till den åboländska skärgården i sommar och trenden har också hållit i sig under hösten.

De stora grupperna har ersatts av finländska familjer och små grupper. Det är vi kan räkna med i framtiden också, tror Grönblom.

- Just nu är läget väldigt bra. Alla veckoslut fram till årsskiftet är bokade.

Mats Grönholm klättrar upp i en stuga uppe i ett träd
Bildtext Mats Grönblom på trappan till ett av skogsbyns trädhus, där besökare kan övernatta.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Också turismchefen i Kimitoöns kommun, Benjamin Donner, har märkt att av många nya besökare i höst.

- Vi ser människor som aldrig har kommit på tanken förut att komma till Finlands skärgård och skulle ha varit någon annanstans den här årstiden. Många säger att de tänker komma tillbaka i och med att de inte har hunnit se allt vi har att bjuda på.

Benjamin Donner sitter på ett café i Dalsbruk
Bildtext Turismchef Benjamin Donner hoppas att de nya besökarna kommer på återbesök.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Många av öns företagare har försökt dra sitt strå till stacken genom att satsa på nya tjänster. Nu gäller det bara att hålla igång boomen på alla möjliga sätt, till exempel genom att kombinera vistelsen med arbete, säger Benjamin Donner.

- Många har hört sig för om att komma och distansjobba på Kimitoön och där har både kommunen och privata uthyrare kunnat komma bra emot.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln