Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Donationer till insamlingen Moriababy värmer de minsta i flyktinglägret på Lesbos i vinter – Jakobstadsbo: "Alla kan göra något för att hjälpa"

Från 2020
Uppdaterad 18.11.2020 11:46.
Astrid Nikula berördes starkt av kvinnorna och de små barnen som mist det lilla de hade i branden i flyktinglägret.
Bildtext Bilder på kvinnor och barn som mist det lilla de hade i branden i Morialägret på Lesbos fick Astrid Nikula i Jakobstad att agera. Hon ville hjälpa de allra mest utsatta.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Bilder på kvinnor och barn som mist det lilla de hade i branden i Morialägret på Lesbos fick Astrid Nikula i Jakobstad att agera. Hon ville hjälpa de allra mest utsatta, de små bebisarna, att få varma sovsäckar och kläder till vintern. Så startade projektet Moriababy.

Nikula beslöt att starta en insamling under några höstveckor. Hon hade ändå aldrig kunnat tro att gensvaret skulle bli så stort som det blev.

– Det var verkligen otroligt vilket gensvar jag fick, det hade jag inte väntat mig, säger Astrid Nikula.

Sovsäckar och kläder

Under några veckor samlande Astrid Nikula in förnödenheter. Hon hade väntat sig en kubikmeter kläder, men det blev omkring tio kubikmeter kläder, filtar och sovsäckar som människor på den finlandssvenska kustremsan samlade in.

– Mitt hem var proppfullt med gåvor och det var underbart. Mest glad är jag över att vi lyckades samla in 100 sovsäckar till de allra minsta, det är mycket, säger Nikula.

Tillsammans med en väninna vek och packade Astrid Nikula alla donationer för att sedan skicka dem vidare till Lesbos i stadiga sopsäckar.

Det tog sin tid för posten att leverera paketen, men nu har alla paket utom två kommit fram.

I  flyktinglägret i Moria på Lesbos.
Bildtext Situationen på Lesbos är mera utmanande än någonsin sedan Morialägret brann ner.
Bild: All Over Press

Viktigt att vara öppen om vart hjälpen går

Astrid Nikula säger att människor varit helt otroligt givmilda, men många vill veta att deras donation verkligen kommer fram. Därför är öppenhet är en viktig del av insamlingen.

Astrid Nikula har bland annat öppet redovisat för insamlingen på sin Facebooksida.

I det här fallet går huvudparten av det man samlat in till Lesbos.

Några säckar går till ett flyktingläger på Kos och två mammalådor gick till blivande mammor på den lokala flyktingförläggningen som inte får FPA:s mammalåda.

En liten del, så som skor som inte direkt lämpade sig för att skickas till Grekland, gavs till Missionsloppiset i Jakobstad.

– Jag är öppen med vart gåvorna och pengarna går, och allt har gått till behövande, säger Nikula.

Nikula hade god hjälp av en väninna som är duktig på att vika babykläder. Nikula säger att det inte är hennes starkaste sida, hon är eldsjälen och motorn.

- Min väninna såg att det här klarar jag inte ensam. Ingen är bra på allting och ingen kan rädda hela världen. Men alla kan göra något litet för att hjälpa. Det tycker jag också att den här kampanjen är ett bevis för, säger Nikula.

Babykläder till Morialägret.
Bildtext Små nytvättade babykläder klara att skickas till flyktinglägret på Lesbos.
Bild: Privat foto.

Hittade en lämplig samarbetspartner på Lesbos

Astrid Nikula försökte först etablera kontakt med stora organisationer så som Röda korset och Läkare utan gränser, men det visade sig vara svårt att engagera dem i den här insamlingen.

Efter lite detektivarbetet hittade Nikula Starfish foundation, en lokal hjälporganisation som gör babylådor till de blivande mammorna i lägret.

– De arbetar just nu med att packa upp våra donationer, säger Nikula.

Astrid Nikula säger att hon fått in väldigt fina kläder, sovsäckar, täcken och filtar till de allra minsta. Det var en glädje att öppna de lådor och kassar som givarna lämnade på hennes trappa.

- Varje gång jag öppnade ett paket så tog hjärtat ett skutt av glädje. Många hade stickat och virkat så fina filtar och klädesplagg och många hade köpt helt nya babykläder.

Just nu väntar Astrid Nikula på att gåvorna från Moriababy-insamlingen ska delas ut i flyktinglägret.

– Nu väntar jag på bilder från när våra donationer delas ut, säger Nikula.

Många gravida kvinnor i lägret

Astrid Nikula har fått rapporter från lägret om att hela trettio procent av de unga kvinnorna i lägret är gravida. Så behovet av babytillbehör kommer inte att ta slut i en handvändning.

Från Starfish foundations sida berättar man att det nya lägret är byggt i all hast på dålig mark som lätt flödar över vid regn och att området är drabbat av stormar.

Flera familjer bor i samma tält och en del flyktingar tar i stället tillflykt till olivlundar, till ortsbefolkningens förtret. Nu har åtminstone de flesta flyktingar fått ett tälttak över huvudet och ett nytt läger ska byggas nästa sommar.

– Men nu väntar hela den kalla, långa vintern, säger Nikula.

Från Kos kommer rapporter om att de små barnen springer omkring barfota. Därför har 600 euro av de insamlade medlen gått till skor åt barnen på Kos.

Babykläder till Morialägret.
Bildtext Många har lämnat sina donationer på trappan hemma hos Astrid Nikula i Jakobstad.
Bild: Privat foto.

Människor längs hela kustremsan har engagerat sig

Astrid Nikula har tagit emot gåvor ända från Sverige och en finlandssvensk kvinna startade sin egen kampanj inom insamlingen.

Hon samlade donationer från Kristinestad i söder till Karleby i norr som sedan levererades hem till Astrid Nikula.

Förutom privata donatorer har också skolor och Marthaföreningar hjälpt till.

– Det är helt otroligt, alla, unga och gamla har hjälpt till, det var en jättefin kampanj. Vi är många hundra som hjälpts åt och jag skulle aldrig ha klarat det här allena, säger Nikula.

Diskussion om artikeln