Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mia Hafrén hoppas kunna fortsätta med teater och musik efter åren med FORK: "Vi får se men något ska det nog bli"

Från 2020
Mia Hafrén vid sitt elpiano
Bildtext Musiken blir kvar i Mia Hafréns liv även efter FORK.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

A capella-gruppen FORK skulle tacka för sig med avskedskonserter på Hartwall Arenan och i Lovisa Idrottshall. Coronaviruset satte stopp för det. Lovisabördiga Mia Hafrén fick då en chans att fundera på framtiden.

Planerna på uppseendeväckande konserter i Helsingfors och Lovisa nu i höst fick i stället bytas ut mot en nedskalad avskedsturné till Helsingfors, Åbo och Vasa.

- Nästa lördag (21.11) tror jag konserten skulle ha varit i Lovisa, men som situationen är nu så var det bara en för stor risk att göra det. Vi kommer nu att vara tvungna att avsluta vår 24 år långa karriär med att dra ner våra konserter till ett minimum och dessutom spela för halvfulla salar, säger Mia Hafrén.

Gruppen FoRKS medlemmar i närbild med stor kristallkrona i bakgrunden.
Bildtext FORK har fått flytta avskedsturnén från arenor till teatrar. Arkivbild.
Bild: Niklas Rosström / The Perfect Monday Group

FORK uppträder på Svenska teatern, Vaasan kaupunginteatteri och Turun kaupunginteatteri som har möjligheter att följa restriktionerna på ett sätt sätt som är tryggt för publiken.

- I Lovisa skulle vi ha varit tvungna att se till det här själva och jag kände att det ansvaret vågar vi inte ta.

Lovisabördiga Mia Hafrén: Det är en otrolig sorg för oss att inte få avsluta Fork-kapitlet med en big bang

9:42

Hafrén konstaterar att livet kan vara så här ibland, och att det inte är så farligt i det långa loppet.

- Det förstår ju säkert alla att det här är en stor sorg för oss. Vi hade sett fram emot att avsluta FORK-kapitlet med en big bang. Vi skulle göra Ishallen, allt var uppstyrt och välplanerat. Vi överlever, men nog är det synd.

Hur har pandemin ställt till det för dig som artist?

- Det har ju nog ställt till det på alla plan. Eftersom jag är en uppträdande artist så försvann alla jobb på en minut. Det är jag ju inte ensam om, det har många av mina kolleger varit med om.

För Hafrén kom pandemin under en tid där hon oberoende skulle ha funderat på framtiden efter 16 professionella år med FORK.

- Nu kom det litet tidigare, så på det sättet var jag lite förberedd. Plötsligt var vi också väldigt många som funderade hur vårt arbete ska se ut efter det här; när kommer vi tillbaka till det normala och vad är det normala?

Mia Hafrén njuter av en kopp kaffe
Bildtext Mia Hafrén funderar på hur livet ter sig efter pandemin.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

För Mia Hafrén gav årets händelser en möjlighet att stanna upp och fundera på vad annat hon kan göra som artist, skådespelare och sångare.

- Kan jag skriva, kan jag komponera, vad kan jag göra ensam just nu som inte genast behöver en publik?

Hon hoppas trots allt kunna fortsätta med musik och teater efter alla år i FORK.

- Det är där jag nu står och tittar ut över det här landskapet och undrar åt vilket håll jag ska börja gå. Var finns det där jag har nånting att ge? Vi får se, men något ska det nog bli.

Hela branschen i gungning

Hafrén undrar samtidigt hur branschen som helhet ska klara av det om publikmängden måste begränsas till antingen hälften eller ännu färre, beroende på hur situationen ser ut.

- Osäkerheten finns inom alla branscher, men för oss är det så att om man imorgon säger att nu får ni fylla salongerna, så fungerar det inte så. Du planerar ju alltid ganska långt framåt hela tiden.

Mia Hafrén
Bildtext Mia Hafrén har sjungit i FORK i 24 år. Arkivbild.
Bild: Fork

Enligt Hafrén har folk också har tacklat krisen olika, men hon säger att det finns både en stark gruppkänsla och ett starkt stöd inom teater- och musikerbranschen.

- En stund går man på adrenalinet av tanken att det här ska vi nog fixa och vad kan vi hitta på. Hela våren var ju full av alla möjliga roliga happenings. Folk gjorde livestreamar och spelade in videor. Det orkar man hålla på med en stund, det är lite första hjälp, men nu är frågan vad som händer 2021.

Diskussion om artikeln