Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländsk pälsindustri förstärks av danska beslutet att avliva minkar – vd: "Kommer ha en positiv inverkan på sysselsättningen"

Från 2020
Uppdaterad 18.11.2020 09:35.
Två minkar står på bakbenen och tittar ut ur sin bur.
Bildtext Pälsauktionsbolaget Saga furs blir global etta då det kommer till pälsförsäljning.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Avlivningen av minkarna i Danmark påverkar inte Saga Furs resultat på kort sikt, eftersom marknadspriset på päls just nu är olönsam. Volymerna som Saga Fur säljer kommer att gå upp, vilket kommer ha en positiv inverkan på sysselsättningen i Finland, säger vd Magnus Ljung.

Tidigare i veckan blev det klart att den danska regeringen trots allt kommer att avliva landets alla 14 miljoner minkar. Det första beslutet visade sig sakna laglig grund. En lagändring har nu gjort beslutet möjligt.

Finländsk pälsindustri förstärks av danska beslutet att avliva minkar – "Kommer att påverka sysselsättningen i Finland positivt"

2:46

I och med beslutet läggs världens största pälsauktionsföretag Kopenhagen Furs ner. Det här påverkar finska Saga Furs, som är den andra stora aktören på pälsmarknaden.

Men enligt Saga Furs vd Magnus Ljung påverkar avlivningen av minkarna i Danmark inte Saga Furs resultat på kort sikt, eftersom marknadspriset på päls just nu är olönsam.

– Det är en stor aktör som försvinner från marknaden och det är klart att vår marknadsposition då stärks. Vi är sedan tidigare marknadsledare i branschen, så på det sättet har det här inte så stor inverkan. Men volymerna vi säljer kommer att gå upp, vilket kommer ha en positiv inverkan på sysselsättningen i Finland. Vi kan anställa fler människor till vårt bolag.

I Finland har pälsnäringens framtid debatterats en längre tid och i augusti beslöt exempelvis SDP:s partikongress att de stöder en avveckling av pälsnäringen.

Ljung menar ändå att näringen är livskraftig och att efterfrågan på päls hela tiden ökat de senaste 30 åren.

"Ett beklagligt beslut"

Ljung säger att det danska beslutet är bekymmersamt.

– Det är klart det är beklagligt. Framför allt hur hela processen har gått till. Anmärkningsvärt är också att pälsen destrueras och ingenting tas till vara. Det är ett års skörd som går till spillo.

Att Danmarks alla minkar avlivas är unikt i världen, enligt Ljung.

Han säger att minkar tillfrisknar på 5–10 dagar om de insjuknat i corona. Därför har man i de tolv andra europeiska länderna där man föder upp mink endera endast avlivat sjuka minkar eller isolerat farmer med smittade minkar, istället för att avliva dem.

De minkfarmer som testats hittills i Finland har uppvisat negativa provsvar.

Ljung påpekar också att situationen i Finland skiljer sig från många andra länder eftersom man här också föder upp räv, som inte kan smittas av coronaviruset.

Saga furs vid Magnus Ljung
Bildtext Saga furs vd Magnus Ljung
Bild: Pekka Kiirala

Danska minkfarmare intresserade av att flytta till Finland

Enligt Ljung kan situationen i Danmark leda till att danska minkfarmare söker sig till andra länder för att fortsätta med sitt yrke och då kan Finland vara ett alternativ.

– Det finns intresse bland danskarna och vi har redan fått en del förfrågningar, vilket vi välkomnar. Det är många unga som drabbas av det här i Danmark, de är under 40 år och har familjer. De har aldrig arbetat med annat och hade planerat att sysselsätta sig med det här hela livet. Det är de här personerna som är intresserade av att flytta till andra länder.

Det danska förbundet för minkfarmare kommenterar å sin sida att de inte vet om någon för tillfället planerar att flytta till Finland.

Korrigering den 18.11.2020 kl.09:35: I den första versionen av texten stod det att man i de tolv andra europeiska länderna där man föder upp mink isolerat farmer med smittade minkar, istället för att avliva dem. Det är nu rättat, det korrekta är att de endera avlivat de smittade minkarna eller isolerat dem.

Diskussion om artikeln