Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Caster Semenya fortsätter kämpa mot testosterongränserna – vänder sig nu till Europadomstolen för mänskliga rättigheter

Från 2020
Caster Semenya och hennes advokat Gregory Nott hördes av CAS i februari.
Bildtext Caster Semenya och advokaten Greg Nott.
Bild: All Over Press

Hon har förlorat i både Idrottens skiljedomstol Cas och högsta domstolen i Schweiz. Men Caster Semenya ger sig inte, nu vänder sydafrikanskan sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i sin kamp mot testosterongränser.

Den tidigare medeldistansstjärnan Semenya har försvunnit från världstoppen i friidrott. Sydafrikanskans testosteronhalter i kroppen är för höga, och varken Cas eller högsta domstolen i Schweiz har gått på hennes linje.

I stället har domstolarna hållit med Internationella friidrottsförbundet World Athletics om att Semenyas höga testosteronhalter ger henne för stora fördelar i förhållande till andra kvinnliga löpare.

– Jag kommer att fortsätta kämpa för mänskliga rättigheter för kvinnliga idrottare, både på banan och utanför banan, tills vi alla kan springa fritt som vi föddes. Jag vet vad som är rätt och kommer att göra allt jag kan för att skydda grundläggande mänskliga rättigheter, för unga flickor överallt, sa Semenya efter att högsta domstolen i Schweiz förkastat hennes överklagan i fjol.

Nu tar Semenya och hennes team sikte på en ny rättssal.

– Vi kommer att ta det internationella friidrottsförbundet (World Athletics) till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, berättar hennes advokat Greg Nott.

Än så länge är det oklart när ärendet kommer att tas upp i domstolen i Strasbourg.

– Vi är fortsatt hoppfulla om att World Athletics kommer att inse vilket misstag de gjort och ändrar förbudsreglerna som hindrar Semenya från att tävla, intygar advokaten.

Det sydafrikanska friidrottsförbundet har intygat att Semenya fortfarande är med i deras lag till OS i Tokyo. Vilken distans det handlar om är oklart.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln