Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Barack Obama i sina memoarer: "De hyggliga personerna verkade alltid bli blåsta"

Från 2020
Uppdaterad 17.11.2020 22:45.
Barack Obama talar stående bakom ett podium klädd i vit skjorta med ärmarna uppkavlade.
Bildtext Barack Obama förde kampanj för Joe Biden inför presidentvalet 2020. Här talar han på ett kampanjmöte i Florida.
Bild: BACKGRID/All Over Press

USA:s förra president Barack Obama kom på tisdagen ut med en memoarbok som delvis kan ses som en litterär-politisk attack på efterträdaren Donald Trump och hans värdegrund.

Memoarboken Ett förlovat land handlar om Obamas uppväxt och karriär fram till dödandet av terroristledaren Osama bin Laden 2011.

Resten av memoarerna utkommer senare.

Trots att boken inte handlar om nuläget, har Obama ändå lagt in kommentarer om Trumps presidentperiod i förordet.

Han betecknar det som obegripligt att en man som var raka motsatsen till allt vad han och hustrun Michelle stod för hade valts till hans efterträdare.

– Allra mest bekymrande är kanske att vår demokrati verkar stå på randen till en kris – en kris med rötter i en fundamental konflikt mellan två motsatta visioner av vad Amerika är och borde vara.

Krisen har enligt Obama bäddat för en upplösning av de institutionella normer, skyddande mekanismer och den respekt för grundläggande fakta som både republikaner och demokrater en gång tagit för givna.

– Vi kommer att lära oss leva tillsammans, samarbeta och respektera varandra – eller så kommer vi att gå under. Domen har ännu inte fallit, säger expresidenten.

"Bäst att få användning för den stora munnen"

Memoarerna innehåller detaljerade beskrivningar av hans barndom och uppväxt och vilka värderingar som etsades in i den unge "Barrys" sinne.

Mamman var den starkaste kraften i hans uppfostran efter att ha skilt sig från Baracks pappa. Sonen träffade pappan bara en gång efter skilsmässan.

Morföräldrarna hade velat att Barack skulle bli domare eller skicklig advokat som den fiktiva novell- och tv-advokaten Perry Mason.

– Lika bra att få användning för den där stora munnen, ska morfar ha sagt enligt Obama.

Under skoltiden mötte Barack i alla fall en verklighet som inte överensstämde med mammans ideal.

– Vad än mamma påstod så var den obehagliga sanningen att det verkade gå rätt bra för mobbarna, fuskarna och skrävlarna, medan de som betraktades som goda och hyggliga personer väldigt ofta tycktes bli blåsta.

Och då han under studietiden betraktade politiken var bilden lika nedstämmande för honom. Allt som hade med politik att göra verkade tvivelaktigt:

– De fönade frisyrerna, de varglika flinen, flosklerna och hur de sålde in sig själva i tv medan de bakom stängda dörrar fjäskade för storbolag och andra kommersiella intressen.

Men Obama var en ivrig medborgaraktivist och blev till slut övertalad att ställa upp i politiken i senatsvalet 2005.

Enligt memoarerna övertalades han av en politiskt rutinerad kvinnlig kampanjarbetare som ofta använde grovt språk och uppmanade honom att spara "den där suffragettskiten" till efter omröstningen.

Detaljerade beskrivningar

Boken är skriven i litterär reportagestil med gott sinne för detaljer, som exempelvis hans beskrivning av det dagliga folkvimlet inne i delstatsparlamentets byggnad i Illinois huvudstad Springfield.

Det var där han inledde sin politiska karriär.

Obama påpekar att Illinois är den amerikanska delstat som är mest representativ för USA:s demografi.

– Under den höga kupolen på parlamentshuset kunde man varje dag se ett tvärsnitt av Amerika, likt en Carl Sandburg-dikt som vaknade till liv.

– Det var innerstadsbarn som knuffades med varandra under ett studiebesök, välfriserade bankmän som pratade i sina vikmobiler, bönder med bondkepsar som ville bygga ut slussarna så att pråmar i industriell skala kunde ta deras frön ut på marknaden.

– Man kunde se spansktalande mammor som ville få finansiering till ett nytt daghem och medelålders mc-knuttar med breda polisonger och skinnjackor som försökte stoppa ett nytt lagförslag för att slippa bära hjälm.

Motsatsen till Donald Trump

Genomgående teman som Obama gärna lyfter fram i sina resonemang kring sin uppväxt och karriär är mångfald och hederlighet.

Det är knappast långsökt att komma fram till motsatsen om man speglar de här begreppen i hans efterträdare Donald Trumps värld.

Trump hade redan varit president en tid då Obama började skriva sin bok och det är möjligt att Obama – medvetet eller omedvetet – velat framhäva sådana kvaliteter hos sig själv som motvikt till Trump.

Att vända konspirationstrenden tar lång tid

I samband med bokutgivningen har Obama kommenterat nuläget i politiken, bland annat för brittiska BBC.

Enligt Obama är USA nu ännu mer splittrat nu än då Trump valdes till president för fyra år sedan.

Splittringen har förvärrats av allsköns knasiga konspirationsteorier som har förstärkts av en del amerikanska medier och turboladdats av sociala medier, säger Obama till BBC.

Enligt honom kommer utvecklingen knappast att vändas under Joe Bidens presidentskap. Tiden är för kort.

– Det kommer att ta mer än ett val att vända de där trenderna.

Michelle Obama var sårad då Trump tillträdde

Också Barack Obamas hustru Michelle Obama har publicerat några minnen i samband med utgivningen av hennes mans bok. Hon beskriver på Instagram hur svårt det var att ge över makten till en man som Trump.

– Donald Trump hade spritt rasistiska lögner om min man och det hade utsatt min familj för fara. Det var någonting jag inte var beredd att förlåta.

Michelle Obama skriver att hon var sårad och besviken, men att det amerikanska folket hade talat och en av presidentskapets stora plikter är att lyssna då folket talar.

Hon uppmanar nu alla amerikaner oberoende av partitillhörighet att respektera valprocessen och se till att maktskiftet blir friktionsfritt.

– Det har sittande presidenter sett till genom hela vår historia.

Lyssna på serien USA och Trump - mot valet 2020.
I finaldelen handlar det om den politiska tsunamin Donald Trump

Det här är USA efter Trump

25:16

Diskussion om artikeln