Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Allt fler väntas söka arbetsstipendier från Kulturfonden i höst: "Det var som en lottovinst att inte behöva oroa sig över ekonomin just nu"

Från 2020
Uppdaterad 18.11.2020 11:42.
Ung kvinna tittar in i kameran.
Bildtext Rosanna Fellman blev positivt överraskad då hon fick veta att hon beviljats ett ettårigt arbetsstipendium.
Bild: Amanda Marina Photography

Poeten Rosanna Fellman var lättad då hon i våras fick veta att hon fått arbetsstipendium

3:01

Coronakrisen har gjort att många kulturarbetare mist en stor del av sina inkomster. Därför väntas trycket på Svenska Kulturfondens arbetsstipendier öka.

För poeten och författaren Rosanna Fellman i Åbo var det en stor lättnad då hon i våras fick veta att hon fått arbetsstipendium för ett år.

- Det var som en lottovinst, att inte behöva oroa sig för ekonomin under den här tiden. Men samtidigt har jag också känt lite skuld över att jag har det så här bra, medan många av mina kolleger inte har det, säger Fellman.

"Något bara kända personer får"

För Fellman var det första gången hon sökte arbetsstipendium och hon var väldigt förvånad över att hon fick det.

- Man ser ju de här stipendierna som något bara kända personer får. Så jag trodde inte att jag skulle få det. Men jag tror att det berodde på att jag jobbat med konst ganska länge. Sen var det säkert en fördel att jag gett ut en bok, säger Fellman.

Fellmans arbetsstipendium räcker till slutet av maj nästa år. Även om coronaläget gör framtiden osäker försöker hon tänka positivt.

- Visst är jag orolig, men jag försöker vara hoppfull och inte fastna i det negativa. Jag bygger upp mitt författarskap under den här tiden, så att jag har jobb också efter den här stipendietiden, säger Fellman.

Till andra som funderar på att söka understöd från Kulturfonden säger Fellman att det alltid lönar sig att söka understöd, men att det är viktigt att lägga tid på att skriva ansökan så att den blir bra.

Arbetsstipendieansökningarna ser ut att öka

Svenska Kulturfondens ordinarie ansökningstid är i november. Då kan privatpersoner, arbetsgrupper och organisationer söka understöd. Överlag verkar det som om den tredje sektorn på grund av coronaläget avvaktar och söker mindre understöd i år. Medan de professionella kulturarbetarna söker mera understöd. För professionella kulturarbetare ser det ut som att arbetsstipendierna kommer att vara extra eftertraktade i år.

- Som vi vet har coronan påverkat konstnärer ganska mycket, så jag tror att söktrycket på arbetsstipendier kommer att öka i år, säger Åsa Rosenberg på Svenska Kulturfonden.

Professionella kulturarbetare kan ansöka om ett arbetsstipendium från Svenska Kulturfonden för ett till tre år. Vanligast är att söka för ett år. Kulturfonden beviljar årligen mellan 70-80 arbetsstipendium, men eftersom sökandena är många är det endast en liten procent som får bidraget. Arbetsstipendiets belopp är 26 000 euro per år och tanken är att det ska vara kulturarbetarens huvudsyssla under året.

- Arbetsstipendiets grundtanke är att det ska finnas tid att förkovra sig i sitt konstnärskap eller utveckla något nytt. Då kan man inte ha flera mindre jobb vid sidan om, utan då ska du vara frigjord från dem, säger Rosenberg.

Eftersom endast en liten del av ansökningarna för arbetsstipendium beviljas kan det löna sig att söka både arbetsstipendium och projektbidrag. Svenska Kulturfondens understöd kan sökas fram till den 30 november.

Åsa rosenberg
Bildtext Åsa Rosenberg hoppas att många ännu söker bidrag i november.
Bild: Yle/Johanna Ventus

- Jag hoppas vi ännu får flera ansökningar. Vi har stor förståelse för att coronan ställer till det, men det är också viktigt att ha en plan B ifall programmet inte kan hållas som planerat. Vi hoppas att kultur- och utbildningsfältet i Svenskfinland ändå håller igång verksamheten, säger Rosenberg.

I november är det också möjligt att söka "Kultur under tiden"-bidrag från Kulturfonden. Den här gången riktas hjälpen till professionella teaterhus och kulturhus.

Diskussion om artikeln