Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland trivs utmärkt i rollen som utmanare inför gruppfinalen i Nations League – stjärnorna skjuter över pressen: "Roligare att jaga än att vara jagad"

Från 2020
Uppdaterad 17.11.2020 22:21.
Finlands herrlandslag jublar med Teemu Pukki i spetsen.
Bildtext Teemu Pukki hoppas på ett lite vassare anfallsspel i bortamatchen mot Wales.
Bild: EPA

En seger som skulle betyda så mycket. Landslagets stjärnor Teemu Pukki och Lukas Hradecky vet om det, men vill inte prata om press inför gruppfinalen mot Wales. "Båda lagen vet att man kan påverka framtiden en hel del med en seger", säger Hradecky.

Wales aspirerar på att vara målsnålast i Fotbollseuropa den här hösten. Efter fyra 1–0-segrar och ett mållöst kryss har Wales övertaget inför den sista rundan i Nations League.

Finland behöver åtminstone ett mål i Cardiff för att skifta ledare i tabelltoppen. Hur ska Finland krama fram en seger till?

– Om inget annat biter får vi göra som senast mot dem. Jag kommer upp, skarvar bollen vidare vid första stolpen och sen får Teemu sätta dit den, säger Lukas Hradecky.

Det säger Finlands målvakt med ett brett leende under tisdagens pressträff i Cardiff. Som målvakt vet han också att en nolla inte kan stå sig för evigt.

– I något skede kommer ett baklängesmål. Om vi gör ett mål kan det vända på saker och ting.

Gareth Bale i en match mot Finland.
Bildtext Gareth Bale var osynlig i mötet i Helsingfors, men finns med som det största namnet i Wales trupp.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

När Finland nollades av Wales i Helsingfors i september var Teemu Pukki inte speciellt delaktig i spelet. Den gången kom inte ett enda finländskt avslut på mål.

– Vi måste vara modigare på sista tredjedelen och tro på att vi skapar chanser. Om vi fortsätter att spela på samma sätt som i senaste matcherna så kommer lägen att uppstå. Då gäller det att vara klinisk, säger Pukki.

Uppe i 26 landslagsmål

Det är ingen hemlighet att det är två försvarsstarka lag som möts. I höst har Finland bara släppt in en straff utöver Wales-anfallaren Kieffer Moores sena fullträff på Olympiastadion.

– Jag tror på en liknande matchbild med starka försvar. De har offensiva hot och vill ställa om snabbt, säger Pukki.

Pukki gjorde sitt 26:e landslagsmål när han satte 1–0 mot Bulgarien i söndags. Om Finland startar med två anfallare får han en ny spelare bredvid sig i och med att Joel Pohjanpalo skadade sig i Sofia och har lämnat truppen.

Teemu Pukki firar ledningsmålet mot Bulgarien.
Bildtext Teemu Pukki hittade rätt i landslaget efter en paus på ett år.
Bild: EPA-EFE/VASSIL DONEV/AOP

Han vill inte spekulera i vem som får chansen och konstaterar att det finns flera alternativ. Han tycker att den egna kroppen känns bra trots tuff matchtakt.

– Det är ett tajt spelschema och man måste vara smart och känna sin kropp. Det blir rätt tufft mentalt och fysiskt, men hittills har det gått bra.

Lägger lite press på Wales

Som landslagets största anfallshot känner Pukki alltid press. Inför gruppfinalen mot Wales vet han och resten av laget vad som finns i potten.

– Det är lottningskorgar, playoffplatser och gruppseger och vi vet om det, men vi tänker inte på det. Vårt 2020 har varit riktigt bra och nu har vi spelat oss fram till det läge som vi vill ha. Vi känner ingen extra press, säger Hradecky.

– Det är roligare att jaga än att vara jagad. Därför ligger kanske lite mer press på Wales. Båda lagen vet att man kan påverka framtiden en hel del med en seger. Vi vet att de är farliga, de vet att vi har vunnit fyra raka matcher. Det blir tajt.

Lukas Hradecky i landslaget.
Bildtext Lukas Hradecky tog en av Bulgariens två straffar i söndags.
Bild: EPA

Tim Sparvs avstängning är ett avbräck för landslaget, men lagkaptenen fick som han ville och finns med laget i Cardiff. Det betyder mycket, säger Hradecky.

– Han är viktig på planen, men har ännu större betydelse utanför planen. Tim pushar hela laget och hans närvaro spelar stor roll. Med sitt ledarskap är han en väldigt viktig pusselbit.

Kaptenen kom med till Wales, men coronaviruset stannade i Bulgarien. Åtminstone enligt landslagets senaste tester. Samtliga i truppen fick negativa provresultat – i Bulgariens lag har tre nya coronafall dykt upp efter söndagens match.

– Det är inte bara en slump att vi inte har haft ett enda fall på hela hösten. Disciplinen på planen syns också i livet i övrigt hos alla i laget. Coronaläget är en del av 2020 och det har också blivit en styrka för oss, säger Hradecky.

Yle Sporten bevakar onsdagens match mellan Wales och Finland direkt. Liverapporteringen startar klockan 21.15 – en halvtimme före avspark.

Wales–Finland

  • Vad? Sjätte och sista omgången i Nations League, B-divisionen.
  • När? Avspark klockan 21.45 på onsdag.
  • Var? Cardiff City Stadium i Cardiff.
  • Utgångsläge: Finland ligger tvåa i gruppen på tolv poäng, en poäng bakom Wales. Finland tar hem gruppen om det blir seger. Vid alla andra resultat är det Wales som blir gruppetta.
  • Wales trupp:

Målvakter: Danny Ward (Leicester), Owain Fon Williams (Dunfermline Athletic), Tom King (Newport County).
Försvar: Chris Gunter (Charlton), Connor Roberts (Swansea), Ethan Ampadu (Sheffield United), Tom Lockyer (Luton), Chris Mepham (Bournemouth), Joe Rodon (Tottenham), James Lawrence (St. Pauli), Neco Williams (Liverpool), Rhys Norrington-Davies (Luton).
Mittfält och anfall: Jonny Williams (Charlton), Harry Wilson (Cardiff City), Daniel James (Manchester United), David Brooks (Bournemouth), Matthew Smith (Doncaster Rovers), Joe Morrell (Luton), Dylan Levitt (Charlton), Josh Sheehan (Newport County), Brennan Johnson (Lincoln City), Gareth Bale (Tottenham), Tom Lawrence (Derby), Kieffer Moore (Cardiff City), Tyler Roberts (Leeds), Rabbi Matondo (Schalke 04).

Ben Davies är avstängd.

  • Finlands trupp:

Målvakter: Lukas Hradecky (Bayer Leverkusen), Jesse Joronen (Brescia), Anssi Jaakkola (Bristol Rovers).
Försvar: Paulus Arajuuri (Pafos FC), Juhani Ojala (Vejle BK), Daniel O’Shaughnessy (HJK), Albin Granlund (Örebro), Jere Uronen (Genk), Nikolai Alho (HJK), Nicholas Hämäläinen (QPR), Joona Toivio (Häcken).
Mittfält och anfall: Glen Kamara (Rangers FC), Joni Kauko (Esbjerg fB), Robin Lod (Minnesota United), Pyry Soiri (Esbjerg fB), Ilmari Niskanen (Ingolstadt), Rasmus Schüller (HJK), Robert Taylor (Brann), Teemu Pukki (Norwich City), Onni Valakari (Pafos FC), Rasmus Karjalainen (Örebro), Marcus Forss (Brentford).

Tim Sparv är avstängd, Joel Pohjanpalo och Juha Pirinen har lämnat samlingen på grund av skada.

Diskussion om artikeln