Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA drar tillbaka 2 000 soldater från Afghanistan

Från 2020
Uppdaterad 17.11.2020 23:24.
USA:s president Donald Trump talar till amerikanska soldater på plats i Afghanistan i november 2019.
Bildtext USA:s president Donald Trump talar till amerikanska soldater på plats i Afghanistan i november 2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s tjänstgörande försvarsminister Christopher Miller säger att USA kommer att dra tillbaka soldater från både Afghanistan och Irak.

Miller säger att det här uppfyller president Donald Trumps löfte om tillbakadragande av trupper.

Miller säger att kommendörer och rådgivare har godkänt planen som innebär att styrkan i Afghanistan senast den 15 januari har krympt från 4 500 till 2 500. Samtidigt ska styrkan i Irak minskas från 3 000 till 2 500.

Fem dagar senare, den 20 januari, tillträder Joe Biden presidentposten. Trump har vägrat erkänna sig besegrad i valet.

Senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell reagerade genom att avråda från betydande förändringar i USA:s försvars- eller utrikespolitik under de närmaste månaderna.

McConnell varnade i senaten på tisdagen för att truppminskningen i Afghanistan kan leda till en propagandaseger för islamistiska extremister.

USA hade 13 000 soldater i Afghanistan tidigare i år. Den 29 februari slöt USA och talibanerna ett fredsavtal och de enades om att talibanerna därefter skulle förhandla fram ett fredsavtal med den afghanska regeringen. Senast i maj 2021 skulle alla amerikanska trupper ha lämnat landet.

Enligt amerikanska generaler har talibanerna inte fullföljt sina löften om minskade attacker mot regeringsstyrkor. Generalerna befarar att talibanernas förhandlingsvilja minskar om den amerikanska styrkan i Afghanistan krymper ytterligare.

Också den ledande republikanen i representanthusets försvarsutskott Mac Thornberry säger att förhandlingsläget i Afghanistan försämras av ett tillbakadragande. Han säger att talibanerna inte har gjort någonting som skulle berättiga den här reduktionen.

Trump meddelade på Twitter den 7 oktober att de kvarvarande
soldaterna i Afghanistan torde återvända till USA innan jul.

Källor: AP, Reuters, AFP

Lyssna på USA och Trump - mot valet 2020 - i den sista delen handlar det om den politiska stormen som Trump har inneburit för amerikansk politik

Det här är USA efter Trump

25:16

Diskussion om artikeln