Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Domen för hets mot folkgrupp mot Finsk Ungdom faller i dag – och fyra andra nyheter att känna till

Från 2020
Finsk ungdoms ordförande Asseri Kinnunen.
Bildtext Finsk ungdoms ordförande Asseri Kinnunen.
Bild: Tuomo Björksten / Yle

God onsdagsmorgon! Här listar vi fem nyheter att känna till den här morgonen.

Domen mot tre personer i Sannfinländarnas ungdomsförbund faller i dag

Egentliga Finlands tingsrätt väntas i dag ge sin dom i rättegången mot tre personer ur ungdomsförbundet Finsk Ungdom som åtalas för hets mot folkgrupp för en tweet.

Inför EU-valet 2019 publicerade Finsk Ungdom på sitt Twitterkonto en bild på en svart familj med texten: “Rösta på Sannfinländarna, så att Finlands framtid inte ser ut så här”.

Två av åtalen gäller den publicerade texten och bilden. Det tredje åtalet berör ett Facebook-inlägg. Enligt åklagaren faller tweeten och dess budskap inte inom ramarna för yttrandefriheten.

Åklagaren yrkar på 70–80 dagsböter för alla tre personer. Alla inblandade förnekar brott.

Allt fler väntas söka arbetsstipendier från Kulturfonden i höst

Coronakrisen har gjort att många kulturarbetare mist en stor del av sina inkomster. Därför väntas trycket på Svenska Kulturfondens arbetsstipendier öka.

För poeten och författaren Rosanna Fellman i Åbo var det en stor lättnad då hon i våras fick veta att hon fått arbetsstipendium för ett år.

– Det var som en lottovinst, att inte behöva oroa sig för ekonomin under den här tiden. Men samtidigt har jag också känt lite skuld över att jag har det så här bra, medan många av mina kolleger inte har det, säger Fellman.

en kvinna i rosa hår och grå jacka står bland grönskande träd
Bildtext Rosanna Fellman blev positivt överraskad då hon fick veta att hon beviljats ett ettårigt arbetsstipendium.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Finländsk pälsindustri förstärks av danska beslutet att avliva minkar

Tidigare i veckan blev det klart att den danska regeringen trots allt kommer att avliva landets alla 14 miljoner minkar.

I och med beslutet läggs världens största pälsauktionsföretag Kopenhagen Furs ner. Det här påverkar finska Saga Furs, som är den andra stora aktören på pälsmarknaden.

– Det är en stor aktör som försvinner från marknaden och det är klart att vår marknadsposition då stärks. Vi är sedan tidigare marknadsledare i branschen, så på det sättet har det här inte så stor inverkan. Men volymerna vi säljer kommer att gå upp, vilket kommer ha en positiv inverkan på sysselsättningen i Finland, säger Saga Furs vd Magnus Ljung.

Två minkar står på bakbenen och tittar ut ur sin bur.
Bildtext Danska regeringen vill avliva hela minkpopulationen i landet på grund av mutationer av coronaviruset som hittats hos minkarna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Så här ser en Stockholmskryssning ut i coronatider

Då coronapandemin slog till i våras slutade folk åka på kryssning. Man ville undvika folksamlingar och reserestriktionerna gjorde det också svårare att resa.

För rederierna har coronapandemin inneburit den största ekonomiska katastrofen i modern tid, värre än efter Estoniaolyckan.
Men med hjälp av Vikingaandan tänker Viking Line klara krisen.

Vi gick ombord på M/S Viking Grace där karaokebarerna tystnat och dansgolven står tomma. Så här ser en Stockholmskryssning ut i coronatider.

Handdesinfektionsflaska på ett bord i en karaokebar.
Bildtext Endast handsprit som flödar ombord Viking Grace.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Sexindustrins nya vägar under coronakrisen

Sajten Onlyfans har under coronaåret 2020 växt enormt. Onlyfans är en prenumerationstjänst där innehållsskapare tillhandahåller exklusivt material till sina ”fans.”

Innehållet kan vara vad som helst, men trots att det finns matlagnings-, cosplay-, musik- och yogakonton och mycket annat, utgör olika former av erotik den absolut största delen av kakan.

Finländska "Vilma" är i tjugoårsåldern och har mellan trehundra och fyrahundra månatliga följare på sitt Onlyfans-konto.

Följarna får ta del av hennes nakenbilder, videor och möjligheten att chatta med henne. Därtill erbjuder hon personaliserade bilder och videor mot extrabetalning, ofta i paketformat på till exempel en video och fyra bilder.

– Jag började göra sådant innehåll med den mentaliteten att jag får betalt bara för att posera för kameran, vilket inte är ett problem för mig, berättar hon.

Samtidigt pressas många till att göra innehåll de inte vill, och en stor del av de nakna tjejerna misstänks vara minderåriga.

 En tecknad filmillustration av en kvinna som ligger naken på en soffa och skickar meddelanden med sina anhängare i OnlyFans-appen.
Bildtext Sajter som Onlyfans erbjuder möjligheten att tjäna tusentals euro på att sälja nakenbilder.
Bild: Henri Salonen

Väder

Den milda sydliga till sydvästliga luftströmmen fortsätter. På dagen är det tillfälligt uppehåll och klarare, men på kvällen når ett nytt regnområde västerifrån.

I landets västra del är det uppehåll och delvis klart. Mot kvällen igen mer molnigt och regn. Temperaturen är 2 till 9 grader.

I landets östra del är det molnigt samt disigt och till början regn eller blötsnö. Temperaturen är mellan 1 och 8 grader.

Diskussion om artikeln