Alla dina gamla skruttiga ostkanter kan bli en delikatess - gör Strömsös krukost för att minska matsvinnet

Kärt barn har många namn - det gäller också i köksvokabulären. Krukost, Potkes, eller Potkäse är ursprungligen en nordtysk eller syddansk specialitet som är precis så enkel som den låter. Ta valfria gamla ostar, riv eller smula dem och blanda i en kruka.
Den som frågar efter ett exakt recept på krukost kommer inte att få ett svar. Här finns det faktiskt inga regler alls, snarare rum för mycket experiment.
Proportioner på ett ungefär:
- 400 gram riven ost
- 200 gram färskost, smör eller kvarg (det behövs för att göra osten bredbar)
- 100 gram ädelost (om man vill ha mustigare smak)
- 1 tsk torkade örter, kummin och/eller 2 msk hackade färska örter
- en matsked konjak, calvados, akvavit eller liknande (förlänger hållbarheten)
- lite salt och peppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och sätt i en kruka/bytta.
Krukosten smakar som bäst efter några dagar i kylen då smakerna har integrerats.
Förvara alltid krukosten i en kruka/burk med slutbart lock. Den kommer nämligen att börja dofta - mycket. Låt inte den aromrika doften lura dig allt är antagligen precis som det skall vara . Ju längre krukosten mognar desto bättre blir den nämligen. Och precis som med surdegar kan du mata krukosten med mera ost och alkohol när den håller på att ta slut.
Psst. Krukosten är en mycket välkommen gäst på vilken ostbricka som helst.
Vad tyckte du om receptet? Betygsätt eller kolla vad andra tyckt om det: