Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kan Ruka bli den enda världscuptävlingen för de finländska skidåkarna under slutet av året? "Många frågetecken kring Tour de Ski"

Från 2020
Iivo Niskanen.
Bildtext Iivo Niskanen i farten.
Bild: Kimmo Brandt/EPA/All Over Press

Maarit Valtonen, överläkare för olympiska kommittén och forskningscentret för tävlings- och toppidrott KiHU, berättar för STT att det snart måste avgöras var finländarna kan tävla under de kommande veckorna.

När det gäller backhopparna bestämde Finlands Skidförbund redan förra veckan att Finland uteblir från öppningstävlingarna av världscupsäsongen som hoppas i Polen under helgen.

– Lyckligtvis för många grenars del tävlas det i cupen först i Finland. Vi kommer att ha mera tid att följa med situationen, säger Valtonen och hänvisade till den alpina cupen i Levi, de nordiska grenarna i Ruka och skidskyttet i Kontiolax.

Suomen Olympiakomitean lääkäri Maarit Valtonen.
Bildtext Maarit Valtonen oroad för tävlingskalendern.
Bild: Jani Saikko / Yle

Hur säsongen fortsätter är sedan ett mysterium. Tour de Ski tävlas i början av januari i Schweiz och Italien på tre olika platser, och Valtonen anser att det är en utmanande helhet ur läkarens synvinkel.

Samma kan sägas om backveckan med fyra tävlingar på fyra olika orter.

– Det finns fortfarande många frågetecken kring Tour de Ski, säger Valtonen.

Att resa ökar risken att insjukna

Trots att man i många sporter har gått in för att skapa så kallade coronabubblor har man inte lyckats undvika infektioner. Enligt Valtonen ökar resandet på de faktorer som idrottaren inte kan kontrollera.

Till exempel har skidskyttarna charterflyg från en tävling till en annan, men alla har inte råd att resa på det sättet.

– Det finns ganska få flyg tillgängliga just nu, och de är dessutom rätt så fullbokade, säger Valtonen.

Valtonen har hållit tät kontakt med landslagen, och exempelvis kommunikationen med läkarna i längdslaget har intensifierats. Enligt Valtonen pågår diskussionen hela tiden mellan idrottsförbund, landslag och internationella arrangörer om hur coronaläget ska behandlas.

– I många snösporter är kalendern sådan att platsen byts från helg till helg. Då är situationen svårare att hantera, även om man med coronatestandet försöker säkerställa att den infekterade idrottaren eller lagmedlemmen inte kommer till en tävlingsbubbla, säger Valtonen.

Vilka risker är idrottaren beredd att ta?

Till Ruka kommer det endast coronatestade idrottare, och idrottarna testas pånytt på tävlingsorten.

– I Ruka är gruppernas rörelse begränsad och färgkoder anger vem som får vara i kontakt med vem. Förhållandena är mycket karantänliknande, sade Valtonen.

Hur strikt coronabubblan är varierar ändå från fall till fall. Många gånger blir det svåra övervägningar som måste göras, eftersom det i vågskålen finns idrottarnas möjlighet att utöva sitt yrke, samt också ekonomin hos tävlingsarrangörer och idrottsförbund.

Valtonen vill ändå se på frågan också med ett längre perspektiv.

– Om VM på skidor är säsongens viktigaste tävling måste idrottarna avgöra hur stor hälsorisk man är beredd att ta på grund av världscupen.

– För en idrottsman kan coronaviruset ge en mild eller symptomfri infektion, men där finns samtidigt potential för en allvarligare sjukdom eller ett långt träningsavbrott, sade Valtonen till STT.

Källa: STT

Diskussion om artikeln