Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Avfallsrelaterad coronaeffekt: Mer sopor på sopterminalerna i Västnyland

Från 2020
Soptunnor för sortering i Ingå kyrkby.
Bildtext Särskilt sopterminaler vid småbåtshamnar har fått ta emot mer sopor än tidigare.
Bild: Marica Hildén / Yle

Insamlingskärlen vid sopterminalerna i Västnyland har fyllts i raskare takt än under tidigare år. Allt sedan i våras har sopterminalerna tagit emot mer sopor än vanligt.

Det här kan vara en effekt av att fritidsboende valt att stanna kvar i Västnyland under coronavåren- och hösten. Det här antar Kaj Karlstedt som är transportchef vid sopbolaget Rosk’n Roll.

- Det brukar vara en peak vid påsk, särskilt om påsken är sent på året och det är vackert väder. Sedan sjunker det under maj och juni för att igen stiga till höga nivåer i juli och augusti - men i år sjönk det aldrig efter påsken, berättar Karlstedt.

Den ökade mängden sopor syns särskilt väl vid insamlingspunkter vid till exempel småbåtshamnar.

Tätare transporter

Avfallsmängderna har gjort att Rosk’n Roll har fått se till att ordna med fler tömningar. I somras var sopbolaget tvunget att lägga in lördagstömning eftersom det visade sig att det inte räckte till med tömning på fredagar och måndagar.

Blir det dyrt för sopbolaget då det nu kommer in mera sopor?

- Nog stiger kostnaderna. Framförallt är det ju tömningarna. Varje tömning kostar och behandlingen också. Hela vägen är det ju mera utgifter.

En annan avfallsrelaterad coronaeffekt handlar om sådant skräp du dumpar på sopstationen i Munka i Lojo. Särskilt i våras tog sopstationen emot en jämn ström västnylänningar som ville bli av med sitt skrot efter att de under coronavardagen valt att bygga, städa källaren eller kanske renovera.