Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lokaler hyrs ut i Söderkulla gård i Sibbo - kommunen önskar företagare som bjuder in invånarna till herrgården

Från 2020
Ljusgul herrgård i trädgård på hösten.
Bildtext Nya företagare verkar forhoppningsvis i Söderkulla gård redan i början på nästa år. Arkivbild.
Bild: YLE / Leo Gammals

Sibbo kommun hyr ut lokaler i Söderkulla gård. Kommunen söker hyresgäster som vill stanna länge, förstår sig på den anrika kulturmiljön och öppnar dörrarna för kommuninvånarna.

I samband med att hyreskontraktet gick ut i oktober lämnade företaget som hade verksamhet där Söderkulla gård.

På sin webbplats uppger företaget att det inte längre var möjligt att fortsätta verksamheten på grund av pandemin.

Kommunen söker nu aktörer som vill ta över verksamheten i karaktärsbyggnaden och som förhoppningsvis kan skapa tjänster för kommuninvånarna.

- Vi har inga andra önskemål än att det är en hyresgäst som vill förbinda sig till en långvarig verksamhet på gården och som förstår områdets betydelse och byggnadernas värde, säger kundbetjäningschef Henna Martikainen vid lokalitetsförvaltningen.

Kommunen söker en eller flera hyresgäster vars verksamhet också lämpar sig för gården, med över 400 års historia.

- Vi har ännu inte bestämt om vi hyr ut till bara en aktör eller flera. Just nu kartlägger hur många som är intresserade och vad de gör, säger Martikainen.

Gräddgul herrgård i en trädgård på hösten.
Bildtext Många Sibbobor har aldrig besökt gårdens karaktärsbyggnad, utan bara flanerat i trädgården.
Bild: YLE / Leo Gammals

På Söderkulla gård är det möjligt att bedriva olika slags företagsverksamhet. Läget är bra, det finns gott om parkeringsplatser och byggnaden har välfungerande lokaler.

- Vi har inte dragit upp specifika riktlinjer för hurudan verksamhet som önskas eftersom coronapandemin har satt begränsningar för flera branscher. Det är svårt att öppna kaféer och restauranger när det inte finns tillräckligt med kunder, säger Martikainen.

Utgångsläget är att verksamheten är mångsidig och kan utnyttjas av kommuninvånarna.

Gården passar både för kontor och servering

Lokalerna på första våningen lämpar sig väl för restaurang- och kaféverksamhet. Den andra våningen lämpar sig bäst för kontor och möten.

På tredje våningen finns rymliga bastu- och tvättrum samt en bastulägenhet. Dessutom finns det enskilda rum som lämpar sig för till exempel småföretagare och föreningar. Byggnaden har hiss.

Ett ljusgult litet spannmålsmagasin från 1800-talet.
Bildtext Spannmålsmagasinet från 1800-talet representerar nygotisk stil.
Bild: YLE / Leo Gammals

Trots att Söderkulla gård har långa anor nämns gården inte bland Museiverkets eller kommunens objekt med särskilt skyddsvärde.

Kundtjänstchef Henna Martikainen är osäker på hur stora förändringar man kan göra inne i huvudbyggnaden.

- Jag kommer inte direkt ihåg om interiören är skyddad, men jag skulle tro det. Kommunen har inga avsikter att bygga om och hyresavtalet utgår från nuvarande skick. Det enda vi kan behöva göra är öppna en vägg eller stänga till en dörröppning, som också har gjorts tidigare, säger Martikainen.

Martikainen nämner att tidigare hyresgäster har till exempel renoverat och förbättrat köket i samråd med kommunen.

Söderkulla gård i en växande tätort

Tätorten Söderkulla befinner sig i en kraftig utvecklingsfas som också inverkar på hur gården ska passa in i den kulturmiljön även i framtiden.

Invid gården från 1560-talet planeras ett nytt bostadsområde och på andra sidan Sibbo å planeras ett motsvarande område i Massby Danielsbacka.

- Vi har diskuterat det här i samband med uthyrningen och vi hoppas få sådana företag och tjänster som stöder kommuninvånarna och att invånarna har möjlighet att besöka gården, till exempel från närområdena runt omkring, säger Martikainen.

Martikainen framhåller att fast det ordnats många privattillställningar i huvudbyggnaden, finns det säkert invånare som aldrig satt sin fot i Söderkulla gård.

Hyreskontraktet gäller karaktärsbyggnaden

Yle Östnyland besökte Söderkulla gård för ett år sedan tillsammans med Hans Blomberg, ordförande för Sibbo hembygdsförening.

Blomberg var då oroad över mangelboden, bagarstugan, ladugården och hönshuset som han ansåg vara i oförtjänt dåligt skick.

Det aktuella hyresavtalet gäller uttryckligen Söderkulla gård, men inte de sex gårdsbyggnaderna.

- Hyresavtalet rör bara huvudbyggnaden som är gott skick och där behöver bara tekniken en uppdatering. Det är främst en byggnad invid parkeringen och Pehtoorin tupa som ligger på sidan om.

Ljusgult hus i herrgårdsmiljö.
Bildtext Sipoon Teatteri har verksamhet i Mangelboden.
Bild: YLE / Leo Gammals

Mangelboden eller bagarstugan är också känd som Pehtoorin tupa eller Pehtoorin talo, där Sipoon Teatteri har verksamhet. Huset ligger invid utescenen där sommarteatrarna har föreställningar.

I ladugården verkar en handelsträdgård och en del av lokalen är uthyrd som lager. Det enda huset som inte hyrs ut är hönshuset, eftersom det är i för dåligt skick.

Kommunen har inga avsikter att renovera eller åtgärda övriga gårdsbyggnader i samband med den aktuella uthyrningen.

- I nästa års budget för investeringar har det inte reserverats pengar för renoveringar. De byggnader som nu hyrs ut är kanske inte de vackraste utifrån sett, men de är inte i akut behov av renovering, säger Martikainen.

En avlång ladugårdsbyggnad av tegel med vitkalkad gavel.
Bildtext En handelsträdgård verkar i ladugården.
Bild: YLE / Leo Gammals

Avsikten är att presentera kartläggningen och de nya förslagen till hyresriktlinjer för tekniska utskottet i början av 2021.

- Vi har ett optimistiskt mål att hitta en ny hyresgäst till början av nästa år, men det hänger främst på när hyresgästen kan inleda verksamheten där. Är de flera får vi komma överens skilt med var och en om en tidtabell.

Henna Martikainen påpekar att kommunen inte har bråttom utan i första hand önskar en lämplig hyresgäst och är beredd att rucka en aning på tidtabellen om så krävs.

Till dess används byggnaden av kommunen och där görs underhållsarbeten. Dessutom arbetar enskilda kontor som hyresgäster i byggnaden.

Om du är intresserad av att hyra lokaler i Söderkulla gård ska du kontakta lokalitetsförvaltningens kundbetjäningschef Henna Martikainen senast 30.11.2020.

Diskussion om artikeln