Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kanslichef Kirsi Varhila: Nyland är på tröskeln till samhällsspridning – måste räkna med nya, skärpta coronarestriktioner

Från 2020
Uppdaterad 18.11.2020 12:11.
Porträttbild med Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila.
Bildtext Kirsi Varhila är kanslichef vid Social- och hälsovårdsministeriet.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Coronaläget i Nyland är så pass kritiskt att nya begränsningar är nödvändiga, säger Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila till Yle.

Epidemin är på tröskeln att gå över från accelerationsfasen till fasen för allmän samhällsspridning. Det är ett läge där det råder mycket hög risk för att coronaviruset sprids, säger Varhila.

– Vi har de senaste veckorna sett en klart uppåtgående trend i antalet fall av covid-19 i Nyland. Den nyländska koordineringsgruppen kommer att tvingas skärpa begränsningarna ytterligare vid sitt möte den här veckan.

Läget i Nyland är, enligt Varhila, särskilt kritiskt eftersom befolkningen är stor – 1,7 miljoner.

I europeiskt perspektiv är läget i Finland ändå förhållandevis gott, säger Varhila, och hon hoppas att det kan förbli så.

Ha tålamod i vaccinfrågan

Vad gäller det kommande vaccinet manar Varhila till tålamod.

– Det nationella beslutsfattandet har sin gilla gång, och först måste vaccinet få försäljningstillstånd.

Det är enligt Varhila för tidigt att bedöma när samhället kan återgå till det normala och restriktionerna hävas.

– Flockimmunitet uppnås inte med en gång. Vi måste följa med situationen och se hur vaccinet påverkar befolkningen. Först efter det kan vi börja häva rekommendationerna.

Kanslichef Kirsi Varhila intervjuades i Yleprogrammet Morgonettan i morse.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Uudellamaalla ollaan leviämisvaiheen kynnyksellä – STM:n Varhila: koronan torjuntaa on pakko kiristää entisestään skriven av Saara Hirvonen. Svensk version av Sara Langh.

Diskussion om artikeln