Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spelarföreningen vill inte se ishockey-VM i Belarus – hoppas IIHF fattar beslut denna vecka: "Så att vi får ett slut på spekulationerna"

Från 2020
Uppdaterad 18.11.2020 16:10.
Teemu Ramstedt
Bildtext Teemu Ramstedt är ordförande för spelarföreningen (arkivbild)
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Internationella ishockeyförbundets styrelse möts för tillfället och en av de hetaste frågorna är: kan herr-VM i ishockey arrangeras i Belarus nästa vår? Nej, säger spelarföreningens ordförande Teemu Ramstedt. Enligt vad vi vet har läget inte förändrats nämnvärt.

Demonstranterna i Minsk har protesterat mot president Aleksandr Lukasjenkos regim i etthundra dagar och inget tyder på att situationen skulle förändras till det bättre. Tvärtom.

I går meddelade Lettlands utrikesminister på Twitter att ordförande för Belarus ishockeyförbund Dimitri Baskov är persona non grata i Lettland efter misstankar om att han skulle ha sett på när maskerade män misshandlade demonstranten Roman Bondarenko på öppen gata i Minsk. Bondarenko dog senare i sviterna av misshandeln.

Beskedet var entydigt och klart: "Vi behöver inte sådan hockey."

Internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel träffade organisationskommitén samt Lettlands premiärminister Krisjanis Karins förra veckan. Karins har tydligt sagt att Lettland inte kan arrangera VM tillsammans med Belarus. Och betonat att spelarnas, domarnas, fansens och medias säkerhet är det viktigaste.

Fasel sade å sin sida enligt IIHF:s webbplats att IIHF är politiskt oberoende och att organisationen strävar efter att göra allt för att det ska vara möjligt att arrangera VM i de två länderna.

Spelarföreningen i Finland säger nej till VM i Belarus

De finländska hockeyspelarnas intresseförening SJRY tog redan i september ställning, att man inte ska arrangera internationella mästerskap i Belarus så länge situationen i landet inte förändras till det bättre.

– Och eftersom läget inte ser ut att ha förändrats, så står också vår åsikt fast, säger spelarföreningens ordförande Teemu Ramstedt.

Med ungefär ett halvår kvar till VM skulle Ramstedt själv gärna se att beslutet skulle fattas så snart som möjligt.

– Jag hoppas själv på ett tydligt beslut i frågan, så att vi får ett slut på spekulationerna. Det viktigaste är att de nu inte skjuter upp beslutet igen, säger Ramstedt.

Frivilligt att delta i VM

För spelarna ligger vårens VM väldigt långt borta och få har ens funderat på saken. Ifall det blir ett delat VM med Belarus som arrangör är det upp till var och en att besluta om man vill delta eller inte.

– Att delta i VM är frivilligt, ingen av spelarna är i ett arbetsförhållande till Finlands ishockeyförbund, inleder Ramstedt. Att tacka nej till ett mästerskap är ingen ovanlighet, utan spelare gör det av olika orsaker.

– Vår (spelarföreningens) åsikt är att alla spelare har rätt att fatta ett självständigt beslut, utan påtryckningar åt något håll. Det handlar om idrottarens egna karriär och idrottaren kan inte påverka var tävlingarna arrangeras.

Vad säger din magkänsla? Kommer vi att se fler spelare som tackar nej ifall VM spelas i Belarus?

– Svårt att säga, åtminstone har jag inte hört om att man skulle planera någon större bojkott. Jag tror att det allmänt osäkra läget med coronapandemin kan göra att många tvekar att åka utomlands, inte bara det politiska läget.

Diskussion om artikeln