Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

I kampsporten MMA är nästan allt tillåtet: "Du kan inte lära känna någon annan bättre, än när du slår dem på käften"

Från 2020
Uppdaterad 07.12.2020 10:59.
Programmet är inte längre tillgängligt
Det här är den hårdaste sporten i världen, så nog är det roligt att testa sig lite - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tomas Vesalainen i Kimito satsar hårt på kampsporten Mixed Martial Arts, MMA. Kampsporten går i princip ut på att man blir instängd i en bur för att slåss mot en motståndare.

Sparkar, slag, kast och markkamp är tillåtet, men att bitas, nypas, lugga, sparka i skrevet och peta i ögonen är förbjudet.

- Själv tycker jag att det är den hårdaste sporten i världen och det är roligt att testa sig lite. Man måste träna på allt möjligt och det känns som om jag skulle bli självsäkrare också i det verkliga livet.

Två män ligger på golvet och kämpar mot varandra i MMA
Bildtext I MMA ska man kunna slåss och stå ut med att bli slagen gul och blå.
Bild: privat

25-åriga Tomas Vesalainen började försiktigt med MMA medan han gick i yrkesskolan i Pargas, men det var efter armén det riktigt tog fart.

- Jag tränar nog minst en gång om dagen, men inför matcher blir det mera. Här i Kimito blir det mest styrketräning och att springa, men själva kampsporten tränar jag i Åbo, där vi har tränare hela tiden.

I Åbo finns också andra MMA-utövare, som ger värdefullt träningsmotstånd.

Några skydd används inte i MMA-matcher, men man får ha tand- och pungskydd och som amatör, också benskydd. Visst är det fysiskt påfrestande, medger Tomas Vesalainen, men det är värt det.

- Själv har jag haft ledbanden slitna i knäna och just nu har jag lite problem med höften, nedre ryggen och nacken. Blått öga får man ju allt som oftast, men det räknar jag inte riktigt till skador.

Inför matcherna är dieten också viktig. Tomas Vesalainen, som själv är kock, väger normalt kring 70 kilo, men tävlar i viktklassen 65.

- Sista veckan blir det nog att svälta sig.

Man lär känna andra bra när man slår dem på käften

För en utomstående kan det låta brutalt, men det verkar finnas en gemenskap inom sporten.

- Jag tycker att du inte kan lära känna någon annan bättre än när du slår dem på käften. Vi blir goda vänner trots att vi slåss och efter en kamp kan man bra krama om varandra.

Tomas Vesalainen ligger och lyfter en skivstång
Bildtext Kampsporten MMA kräver en mångsidig träning.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Det här betyder ändå inte att Tomas Vesalainen skulle gå ut på byn och slåss, men han springer heller inte undan ifall någon skulle komma på honom, säger han.

Gladiatorer har funnits också förr

Det att man sysslar med MMA betyder inte att man behöver vara våldsam som person.

- Jag tror att människor fascineras av våld trots att man inte själv är våldsam. Vi är väl något av vår tids gladiatorer.

MMA har som sport vuxit kraftigt under de senaste 10 åren. Finland har flera proffsutövare och det finns också av dem som nått de internationella arenorna. Tomas Vesalainen siktar på att bli bäst i Finland på amatörnivå.

- Mitt eget mål är att vinna finska mästerskapen. För att nå mycket högre borde jag ha börjat som tolvåring.

Trots att ingen i omgivning egentligen tycker om att han sysslar med MMA, så stöttar alla honom.

- Mamma tittar aldrig på mina matcher, men hon tvingar pappa att komma och heja på mig. Inte tror jag att han heller egentligen skulle vilja se dem. Mina kompisar kommer gärna och ser, men det kanske beror på att de tycker om att se mig få stryk, skrattar Tomas Vesalainen.

Tomas Vesalainen pustar ut i konditionssalen
Bildtext Tomas Vesalainen pustar ut efter träningen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln