Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Större utbud av nordiska barnprogram - Yle deltar i omfattande samarbete

Från 2020
Uppdaterad 19.11.2020 12:21.
Lasten iltapuuhat
Bildtext Barnen i Norden ska också i framtiden erbjudas innehåll som uttryckligen gjorts för att motsvara deras nordiska verklighet.
Bild: Kaapo Kamu

De nordiska public service-bolagen har kommit överens om att inleda ett samarbetsprojekt för barnprogram, B14.

De länder som deltar i B14 erbjuder varandra egna serier och samproduktioner. Resultatet är en omfattande helhet: 14 nya barnserier på årsnivå. I samarbetet deltar förutom Yle även NRK i Norge, SVT i Sverige och DR i Danmark.

På Yle fungerar främst Svenska Yle som samarbetspartner. Målet är att DR, NRK och SVT erbjuder fyra serier per år och Svenska Yle en till två serier per år. Yle bidrar i det första skedet med två nya serier: Hallonbacken och Året i sagoskogen.

Grundtanken är att säkerställa fri tillgång till högklassigt nordiskt barninnehåll, med långa rättigheter, på public service-kanalerna. Målet är att lokalt och nordiskt innehåll också i fortsättningen ska utgöra en betydelsefull del av barnens medieanvändning. Det är också viktigt att barnen erbjuds innehåll som uttryckligen gjorts för att motsvara deras nordiska verklighet samt ge barnen kunskap och färdigheter.

"På samma sätt som vi inledde det nordiska samarbetet inom vuxendramabranschen 2018, är målet också här att säkerställa utbudet av och tillgången till nordisk public service av hög kvalitet i en hård konkurrenssituation. Nu satsar vi på innehåll för barn. De här serierna som representerar kvaliteten på public service, produceras hela tiden i hela Norden och nu vill vi ha en bredare synlighet också i grannländerna", säger Christoffer Forssell, chef för programinköp och samarbeten på Svenska Yle.

Rundradiobolagen i Norden bedriver innehållssamarbete inom ramen för Nordvision. Medlemmarna gör samproduktioner, utbyter program och utvecklar format tillsammans. Medlemmar i Nordvisionen är DR (Danmark), NRK (Norge), SVT (Sverige), Yle (Finland) och RÚV (Island). Därtill deltar även fyra samarbetspartner: KNR (Grönland), KVF (Färöarna), UR (Sverige) och Sveriges Radio (SR, Sverige).

På andra språk