Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stamvårdande vargjakt kan komma att inledas nästa år - 29 jakthundar dödade av varg i år

Från 2020
Uppdaterad 19.11.2020 10:10.
Bo Vilander framför en sjö tillsammans med sin svart-bruna tax.
Bildtext För Bo Vilander är hunden en familjemedlem och vargens närvaro orsakar stress för jägarna.
Bild: Amanda Vikman/Yle
Jägare vill inleda en stamvårdande jakt på varg - Spela upp på Arenan

Enligt Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä tar nu initiativet till stamvårdande vargjakt ett steg framåt. De tidigare riktlinjerna för stamvårdande jakt, som baserade sig på mängden flockar, visade sig vara juridiskt ohållbara.

Naturinstitutet har därför fått i uppdrag att i tillägg till antalet flockar, utreda hur många vargindivider som utgör gränsen för en gynnsam skyddsnivå.

- Om gränsen överskrids kan jakt tillåtas. Definitionen av gränsvärdet överlämnas nu till forskarna. Det är samma modell som följs i Sverige, skriver Leppä i ett inlägg på Facebook.

Gränsen för den minsta livskraftiga stammen är 25 flockar eller par som förökar sig enligt Finlands vargförvaltningsplan. Enligt Naturresursinstitutet fanns det i mars i år sannolikt 30 vargflockar i Finland varav sex flockar rör sig över Finlands östra riksgräns.

En varg vid ett träsk i soluppgången.
Bildtext Vargen i västra Finland är inte lägre ett vildmarksdjur utan är van vid trafik, bebyggelse och människans närvaro.
Bild: Tuomo Björksten / Yle

Bland annat jägarförbundet och jakthundsföreningarna står bakom det medborgarinitiativ om att inleda stamvårdande jakt som diskuterades i riksdagen igår, den 18 november.

Genom jakten vill man enligt medborgarinitiativet trygga vardagen och näringarna för dem som bor både i och utanför tätorter. Vargjakten skall även trygga husdjurs-, produktionsdjurs- och jakthundars säkerhet.

"Vargen hör hemma i östra Finland"

Under årets jaktsäsong har vargen dödat 29 jakthundar och skadat 23 stycken. På Kimitoön har man lyckats undvika sammandrabbningar mellan jakthundar och varg.

Bo Vilander är styrelsemedlem i Kimitoöns jakthundsklubb och har jagat med tax i 18 år.

- Jag var bland de första som undertecknade medborgarinitiativet om stamvårdande jakt på varg och stöder det till 100 procent. Vargen hör hemma i de stora skogarna österut där vi också har en stor invandring österifrån, säger han.

Tidigare bestod vargflocken på Kimitoön av upp till åtta individer. Men sedan alfahonan dog tidigare i år har flocken splittrats och jägarna tror nu det rör sig mellan två och fem vargar på ön. Oftast har de observerats en och en.

Vargar i Kimito - Spela upp på Arenan

- Jägare brukar höra av sig sinsemellan när någon får syn på en varg i fall det är i ett område där det ska jagas så man kan undvika olyckor så långt som möjligt, säger Vilander.

Även om bland annat taxar satt livet till i jaktsammanhang är det i praktiken främst ställande jakthundar som är i riskzonen. Då de skäller på den stillastående älgen kan vargen lockas till platsen, eller spåra upp älgen och då kan det sluta illa för hunden.

En annan jägare på Kimitoön, som vill vara anonym, berättar om en incident där en varg plötsligt dök upp mitt under pågående jakt.

- Jag satt på pass och där vi väntade oss att rådjuret skulle synas dök det plötsligt upp en varg. Hundarna var ungefär tio minuter därifrån och vi fick blåsa av jakten och samla in hundarna så snabbt som möjligt, säger han.

Vargen är van vid människan

Den stamvårdande jakten skulle inte bara leda till färre vargar, målsättningen är också att bevara vargens skygghet för människan och hålla vargen på avstånd från bebyggelse.

- Vargen är ett skyddat djur och vi följer lagen, men den dagen kommer inte att en jägare kan acceptera att det finns varg här. Som det är nu rör de sig väldigt nära människor och förstår inte att vara rädda och därför skulle vargen behöva jagas, säger han.

Bo vilander framför en sjö, tittar ner i sin mobiltelefon.
Bildtext Jägarna på ön försöker hjälpa varandra med att ha koll på var vargarna finns, speciellt under jakttider.
Bild: Amanda Vikman/Yle

I år har 3000 vargobservationer på gårdsplaner registrerats i Tassu-systemet. Enligt EU är stamvårdande jakt på varg möjlig inom ramarna för habitatdirektivet, men den förutsätter noggrannare motiveringar och att man förbinder sig att skydda en skälig vargstam.