Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagen debatterade medborgarinitiativ om att tillåta vargjakt - se debatten i sin helhet

Från 2020
Uppdaterad 18.11.2020 17:14.
Programmet är inte längre tillgängligt

Riksdagen tog i dag onsdag upp ett medborgarinitiativ om att tillåta vargjakt till debatt. Bakom medborgarinitiativet står Finlands Jägarförbund, finska lantbruksorganisationen MTK och dess svenska systerorganisation SLC samt många jakthundsföreningar.

Du kan se debatten i riksdagen i sin helhet överst i den här artikeln.

Medborgarinitiativet har samlat över 60 000 underskrifter.

Lantbrukscentralen SLC anser att vargstammen är ett problem, eftersom vargar har skadat både produktionsdjur och jakthundar under sommaren och hösten.

I Björköby på Björkö i Korsholm revs åtminstone 130 får i början av hösten och också kalvar har fallit offer för vargarna, konstaterar SLC på sin hemsida. Vargar ska också dödat ett tjugotal jakthundar.

SFP:s Mats Nylund vid dörren till sitt arbetsrum i riksdagen.
Bildtext SLC:s ordförande Mats Nylund (SFP) krävde redan under sin tid i riksdagen att det skulle bli lättare att åtgärda för stora vargstammar.
Bild: Yle/Kristofer Andersson

Jägarna: “Vargar som utgör hot eller fara skall avlägsnas”

Initiativtagarna vill att riksdagen stiftar en lag som möjliggör stamvårdande vargjakt och som skulle sätta stopp för vargskador.

Vidare vill initiativtagarna att vargstammen uppskattas noggrannare än i dag. Vargar som utgör hot eller fara ska avlägsnas, kan man läsa i medborgarinitiativet.

Naturskyddsförbundet: “Satsa på samlevnad med vargen”

Jägarna och naturvårdarna har länge haft skilda åsikter om vargstammens storlek och behovet av jakt.

Under de senaste åren har myndigheterna haft en restriktiv inställning till vargjakt och inte beviljat undantagslov för att skjuta varg på samma sätt som tidigare. Det här har bidragit till att vargstammen har vuxit.

Bland andra Naturskyddsförbundet anser därför att det har varit väntat att vargstammen vuxit.

- Därför lönar det sig att satsa på bättre samlevnad mellan människan och vargen, har budskapet från Naturskyddsförbundet varit. Naturskyddsförbundet motsätter sig vargjakten.