Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Filmen Tove är Finlands Oscarsbidrag - producenten: "Jörn Donner, se upp!"

Från 2020
Uppdaterad 18.11.2020 21:01.
Tove (Alma Pöysti) sitter vid scenkanten och ser fundersam ut.
Bildtext Alma Pöysti spelar titelrollen i Tove som är Finlands Oscarsbidrag.
Bild: Sami Kuokkanen / Helsinki-filmi

Filmen Tove som handlar om Tove Janssons liv har regisserats av Zaida Bergroth och Eeva Putro har skrivit manus. Det är ett expertråd som under ledning av Suomen Filmikamari har valt ut Tove som Finlands bidrag.

– Det känns alldeles, alldeles underbart. Vi har jobbat som dårar för att i varje del av processen hålla den högsta möjliga konstnärliga nivån och jag är otroligt glad över att rådet sett potentialen i vår film, säger Andrea Reuter som är producent för filmen och fortsätter:

– Jag är så stolt så att jag spricker över att den här äran tilldelats alla oss som jobbat med filmen. Jörn Donner, se upp! Det blir kanske är en annan finlandssvensk som får stå på den där scenen.

Rådet hyllar filmen Tove för ett kontrollerat filmberättande och anser att skådespelarprestationerna är fantastiska.

Filmen berättar en universell berättelse om att söka efter och hitta kärlek samt passionen för konst, skriver Filmikamari i ett pressmeddelande.

Rådet består av regissören Simo Halinen, skådespelaren Usva Kärnä, kompositören Pessi Levanto, filmjournalisten Hannu Liekso, producenten Max Malka, manusförfattaren Paula Mononen och chefen för den internationella avdelningen Jaana Puskala. Sekreterare för rådet är Susanna Shepherd och ordförande är Tero Koistinen, vd för Filmikamari.

Det är Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) som ansvarar för de officiella urvalskriterierna för Oscar, som är världens mest prestigefyllda filmpris. AMPAS ber varje år alla filmproducerande länder att skicka in ett bidrag som tävlar om kategorin bästa internationella film. I år beaktas de filmer som haft premiär mellan den 1 oktober 2019 och den 31 december 2020.

– En urvalsgrupp som i år består av några hundra personer väljer ut tio bidrag av dessa som först shortlistas och sedan nomineras. När dessa fem nomineringar är klara får hela akademin rösta mellan de fem filmerna. Själva Oscarsakademin består av ungefär tiotusen personer, säger Reuter.

Nästa steg är enligt henne ett hårt lobbande för att få kommittén som väljer själva Oscarsnomineringarna att överhuvudtaget se filmen Tove.

– Det som sätter igång denna sekund är vårt lobbningsarbete för att få de rätta människorna i akademin att se filmen och förhoppningsvis älska filmen och tycka att den är värd att nomineras.

Oscarsstatyetterna delas ut den 25 april 2021 i en gala som sänds i hela världen.

Svenska Yle intervjuade nyligen internationella filmexperter kring finsk film som fått ett lyft. Wendy Mitchell, som är nordisk filmkorrespondent för den brittiska branschtidningen Screen International och festivalkonsult och delegat i Filmfestivalen i San Sebastian säger i intervjun att hon definitivt tycker att Tove är tillräckligt bra för att bli Oscarsnominerad.