Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Anställda i affär kommer på jobb trots att de är sjuka: "Min chef har nog märkt att jag är förkyld, men har inte ingripit"

Från 2020
THL:s stora skylt som säger att man ska hållas hemma om man är sjuk. Bilden är tagen i ett köpcentrum i mars 2020
Bildtext En uppmaning som borde vara självklar, men som inte har fungerat fullt ut. Bilden från köpcentret har inget med affären och arbetstagaren i artikeln att göra.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Arbetstagare som inte kan jobba på distans och som varje arbetsdag har kontakt med andra människor säger att det slarvas med coronarestriktionerna. Hur hanterar din arbetsplats smittriskerna?

Vad har din arbetsplats gjort för att minimera spridningen av covid-19? Vilka regler och restriktioner gäller på ditt jobb? Fungerar de bra? Och hur gör ni som reser i jobbet?

Du hittar ett formulär längst ner i artikeln där du kan berätta om hur ni gör på just din arbetsplats.

Vi har talat med en person som jobbar i en affär i Västnyland. Under intervjuns gång kommer det fram att förmannens förhållningssätt till en sjuk arbetstagare inte längre är lika strikt som i våras eller vad affärskedjans direktiv är.

- I början, på våren, var det kaos. Om man hade lite feber skulle man bli hemma. Det blev förstås stressigt med för liten personal och inga inhoppare. Under sommaren var det däremot ganska lugnt. Nu på hösten känns det som att man inte tar coronaviruset på fullt allvar på min arbetsplats.

Svenska Yle har undantagsvis tillåtit att den här arbetstagaren får vara anonym.

Arbetstagaren berättar att de anställda också nu städar noggrant och desinficerar handtag och andra kontaktytor. I affären finns också skyltar där man ber kunder att hållas hemma vid minsta lilla symptom.

Men är den anställda själv förkyld så är det inte lika noga.

- Det har hänt att jag kommit förkyld på jobb eftersom jag har vetat att vi är så få på jobb. Min chef har nog märkt att jag är förkyld, men har inte ingripit.

- När jag har sjukanmält mig har chefen sagt att det är okej att komma på jobb om symptomen lättar.

Få sjuka kolleger har tagit coronavirustest

Arbetstagaren har också frivilligt gått på coronavirustest. Hittills har testen varit negativa.

Den här affärsanställda har märkt att arbetskamraterna inte testar sig trots att de har symptom som passar in på covid-19. Genast när förkylningen lättar lite är de tillbaka på jobb.

- Jag tycker att det borde vara ett krav att man testar sig om man är förkyld och jobbar på ett ställe där man har kontakt med mycket människor.

Det handlar om en affärskedja som finns på många orter i Finland. Affärskedjans direktiv är att personalen ska testa sig vid minsta lilla förkylningssymptom.

- Men bland många anställda vet jag bara en utöver mig själv som har testat sig. Det kommer direktiv uppifrån, men det fungerar kanske inte på enheterna.

- Sen tycker jag att många tar för givet att ett negativt test visar att man är i skick att genast komma på jobb. Så tycker också min chef. Jo, man har inte covid-19, men man är kanske inte frisk ändå.

Coronavirustest, små provtagningsrör stående i ett fack. Bilden tagen i Helsingfors i augusti 2020.
Bildtext Personen i artikeln har självmant gått på flera coronavirustest i samband med att hen har varit eller känt sig sjuk. Enligt den här personen gör det inte ont och är inte heller speciellt obehagligt, något som hen misstänker att många kolleger tror och är rädda för.
Bild: Silja Viitala / Yle

Den här anställda säger att det finns arbetskompisar som inte vågar sjukanmäla sig.

- Folk som kommer på jobb säger att de har ont i halsen och det märks att de har snuva.

Hen säger också att en del kommer på jobb av lojalitet mot kollegerna. De vet att det sedan tidigare är folk borta och de vill inte lämna kompisarna i sticket.

- Jag tror många förminskar sina symptom. Men man borde ta coronaviruset på allvar. Folk insjuknar också här. Jag känner flera och en del har varit allvarligt sjuka.

Coronatrötthet och slarv med munskydd hos kunder

I affärer, oberoende om det gäller mat, kläder, inredningsprylar eller hemelektronik, rör det sig varje dag många kunder. Ju större affär och invånartätare ort, desto fler kunder förstås.

Ibland kan små affärer vara minst lika utmanande på grund av att det är smalare gångar och svårare att hålla distans till både andra kunder och personalen.

Oberoende, så är det just i kundkontakter affärsanställda riskerar mest. De exponeras för många människor varje dag.

Också här märker vår affärsanställda att det kan skönjas en viss coronatrötthet eller att man inte tar virusspridningen på allvar.

- Många använder munskydd, men det beror på tidpunkt. I vår affär slarvar många. Däremot använder de nog handsprit, kanske för att den är gratis.

- Jag har varit med om att kunder hostar rakt mot en. De ber nog om ursäkt, men använder inte munskydd.

Det att man hostar, betyder inte automatiskt att man är sjuk. Men klart är att vi reagerar lättare i dag på en person som hostar än vad vi gjorde före coronavirusutbrottet.

Arbetstagaren, som alltså jobbar i en affär i Västnyland har märkt att kunderna har börjat använda munskydd, men inte alla.

- Äldre använder munskydd bäst, i synnerhet kvinnorna. Folk i arbetsför ålder slarvar mest. De kan säga att de har munskyddet i bilen, men att de tyckte att det inte var så stor rusning inne i affären.

Kirurgiska munskydd på tork ovanpå en gammal vedspis.
Bildtext Många säger att det blir dyrt i längden att använda munskydd för korta besök i butiken. Det stämmer säkert, men enligt Teknologiska forskningscentralen kan kirurgiska engångsmunskydd kokas eller tvättas hemma och användas på nytt upp till tio gånger.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Den affärsanställda vet inte om den får be kunderna använda munskydd. Personen tycker egentligen inte att det hör till hens arbetsuppgifter. Folk borde själva ta ansvar.

- Det finns ju ingen lag heller. Vår chef har sagt att vi får hålla koll, men jag vet inte riktigt hur det skulle gå till. Det finns bra rekommendationer, men det borde finnas en bättre plan på hur man gör det i praktiken.

Personalen i affären använder munskydd under arbetsdagen.

- På mitt jobb försöker vi vårt bästa. Vi använder munskydd och vi använder handsprit. Men det känns ibland lite lönlöst att svettas med munskydd och så kommer det in kunder utan munskydd och som till och med hostar.

Också den affärsanställda som ställt upp på intervju börjar känna av coronatröttheten.

- Ibland orkar jag inte bry mig. Alla har ändå inte munskydd och de spritar inte heller sina händer. Vad är det då för skillnad om hälften använder och hälften låter bli? Vad ändrar det egentligen?

Hur gör ni på din arbetsplats? Du hittar ett frågeformulär längst ner i artikeln. Vi kommer att skriva mera om ämnet och därför vill vi ha din hjälp.

Har man snuva ska man bli hemma

Vid servicefacket Pam blir arbetsmiljöexpert Erika Kähärä förvånad över att en chef eller förman inte reagerar på anställda som kommer sjuka på jobb.

Hon har mest fått kontakt av arbetstagare som tycker att deras chefer varit för strikta.

Det har bland annat handlat om anställda som varit i kontakt med personer som insjuknat i covid-19, men som inte själva blivit sjuka. Då har frågan varit vem som betalar lönen under den tid en arbetstagare som exponerats för smitta måste stanna hemma.

- Det här har varit den svåraste frågan, kan man gå på jobb när man inte själv har insjuknat, i väntan på testresultat, säger Erika Kähärä.

En kvinna med blont hår och glasögon. Står framför en mörk vägg.
Bildtext Erika Kähärä på servicefacket Pam är förvånad över att det finns chefer som vågar ta risken att många anställda och företagets kunder kan bli sjuka.
Bild: Eeva Anundi

Det som däremot är helt klart är att man ska stanna hemma när man är sjuk, säger Erika Kähärä, väl medveten om att det tummats på den här regeln på många arbetsplatser före coronapandemin.

- Från arbetsgivarsidan har man ansett att små snuvor på arbetsplatser där det inte är kundbetjäning inte är så farligt, säger Erika Kähärä, men tillägger att det här inte gäller i dagens läge.

Ribban att stanna hemma har varit låg och Erika Kähärä upplever att arbetsgivarna inte vill riskera att många arbetstagare blir sjuka samtidigt.

Ta kontakt med företagshälsovården eller arbetarskyddsfullmäktig

Om en anställd upplever att det känns jobbigt att stanna hemma med förkylningssymptom, eller har andra funderingar kring säkerhet och hälsa rekommenderar arbetsmiljöexpert Erika Kähära på Pam att den anställda tar kontakt med företagshälsovården.

- Har man en arbetarskyddsfullmäktig på sin arbetsplats rekommenderar jag också att man tar kontakt med den. I sista hand kan man ta kontakt med arbetarskyddsmyndigheterna, säger Kähärä.

Facken kan däremot inte göra så mycket, enligt Erika Kähärä.

- Vi kan ge råd och förklara för arbetsgivaren, men vill man inte höra på har vi inte så mycket makt, säger Erika Kähärä.

På arbetsplatser gäller de instruktioner som Arbetshälsoinstitutet ger.

- Institutet säger att varje arbetsplats måste göra en riskbedömning och där kommer de lokala åtgärder som behövs med hjälp av företagshälsovården.

Erika Kähärä hoppas att ingen arbetsgivare drar nytta av sina arbetstagare under den här tunga tiden.

- Om man förlorar sitt jobb för att man blir hemma med förkylning, tror jag inte det skulle hålla om fallet skulle gå till strid, säger arbetsmiljöexpert Erika Kähärä på servicefacket Pam.

Formuläret är nu stängt, tack för era svar!

Diskussion om artikeln