Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Olle Granqvist: "Då man sjunger engelska på Sibbodialekt, passar det bra att sjunga country"

Från 2020
countrybandet Crosscountry
Bildtext Bandmedlemmarna i Corsscountry är alla hemma från Nyland.

På Vegatoppen är Olle Granqvist ett nytt namn men i Svenskfinland är han inte okänd. Han var i tjugo år den bärande kraften i countrybandet Nightriders. Nu utmanar han på Vegatoppen med ett av sina nyare band, Crosscountry.

Det är inte varje finlandssvensk artist som hängt med på spellistor i USA men det har Olle Granqvist gjort med sitt förra band Nightriders.

- Vi var med på Nashvilles spellista med en Hank Williams-låt någon vecka, berättar Granqvist anspråkslöst.

Han har en 30 år lång historia som countrysångare men i 20-årsåldern var det ännu rock och rockabilly som kändes som den egna musikstilen.

Sedan gick han småningom över till att sjunga som trubadur och sedan vidare till countrygenren.

- Då man sjunger engelska på Sibbodialekt så passar det bra att sjunga country, skrattar Granqvist, och syftar på de rullande r:en.

Det här är Olle Granqvist

Bandnamnet har två betydelser

Gruppen Crosscountry är relativt ny och i bandet spelar Petri Kallio (gitarr), Popp Gustafsson (pedal steel), Pekka Nykänen (bas), Petri Toivanen (trummor) och Mika Autio (keyboards).

Namnet på bandet har två betydelser: dels spelar de en cross over country, med inslag av rock och southern rock, och dels spelar de andlig countrymusik. Cross står för kristendomens symbol, korset.

- Jag tycker att den andliga musiken är så försiktig och texten har alltid samma innebörd. Vi vill göra lite annorlunda, säger Granqvist.

countrymusiken Olle Granqvist
Bildtext Olle Granqvist har i 30 år spelat country.

Låten som Crosscountry & Olle Granqvist nu utmanar med på Vegatoppen heter Cowboy dream. En countryballad som handlar om en kille som växer upp och blir vuxen.

Bandet har nyligen gett ut en EP där låten finns med. Mest är det Granqvist som skriver materialet och på skivan har låtarna finslipats tillsammans med gruppens gitarrist, Petri Kallio, som också har producerat skivan.

"Countrymusiken ska få utvecklas liksom andra musikgenrer"

Olle Granqvist anser att countrymusiken lever ett litet uppsving i Finland för tillfället.

- Varje gång det kommer in någonting nytt i countrymusiken så tilltar den i popularitet, berättar han.

Ändå konstaterar han att countryn troligtvis aldrig kommer att bli speciellt stor i vårt land.

Allmänt pratas det om hur countrymusiken ständigt flirtar med pop- och rockmusiken, speciellt i genrens hemland USA.

Men Granqvist menar att countrymusiken som spelas i Finland är mer från den gamla, traditionella countryn. Bluegrass och äldre Johnny Cash-stil, nämner han som exempel.

gitarr i hö

På Crosscountrys spellista har de både gammal country och nyare mer popinfluerade musik. Helt enkelt för att kunna bjuda på en mångsidigare repertoar för publiken.

- Countrymusiken ska få utvecklas liksom vilken annan musik som helst trots att de djupa rötterna ligger i den amerikanska folkmusiken, anser han.

Joe och Facebook

Utöver Countrycross spelar Granqvist också med i en annan sammansättning som heter Joe. Deras repertoar utgörs av profan countrymusik.

Coronapandemin har skurit ner på mycket av livespelningarna, men Olle Granqvist har ingalunda glömt sina fans och sina följare på Facebook.

- Jag har tagit för vana att publicera en trubadurvideo på Facebook en gång i veckan, berättar han.

Du hittar röstningsartikeln högst upp på den här sidan.

Diskussion om artikeln