Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bollhallen i Pedersöre är klar - Sponsor: "Projektet är en bekräftelse på att trägen vinner"

Från 2020
Uppdaterad 18.11.2020 19:05.
Idrotthallar.
Bildtext Bollhallen vid Sursik restes på onsdagen. Det ligger ett mångårigt arbete bakom att bollhallen nu blivit verklighet.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Efter en lång kamp restes den efterlängtade bollhallen invid Sursik skolcentrum och riksväg 8 i Pedersöre. - Mungiporna gick upp till öronen när jag klev in i hallen första gången, säger projektledare Stefan Olli.

Det är en glädjens dag för Stefan Olli, sponsorn Leif Käldman och
Guy Käcko som är styrelsemedlem i Pedersöre activity center. På onsdag mojnade vinden så pass att man kunde blåsa upp den stora duken över bollhallen i Bennäs.

- Det känns fantastiskt. Vi har kämpat i tiotals år och jag hade nästan gett upp för några år sen när vi stupade strax innan mål, säger Guy Käcko.

Käcko säger att det då var projektledaren Stefan Olli som höll upp modet.

- Jag har ju bara varit med i fem år, så därför orkade jag kanske. Men det krävdes fem år politik för ett bygge som tar tre månader, säger Olli och skrattar.

Det har varit många korkar i långdansen kring bollhallen. Placeringen har stötts och blötts, ärendet har återremitterats och stött på besvär och backade lånelöften. Det är många svårigheter som tornat upp sig genom åren.

Men sen bygget väl kom igång i våras har allt gått enligt tidtabell.

Tre män i bollhall med konstgräs.
Bildtext Leif Käldman, Guy Käcko och Stefan Olli inne i den tjugo meter höga bollhallen så snart tas i bruk.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Företag och frivilliga deltog i arbetet

Bollhallen i Pedersöre är en hundra gånger sextio meter stor, vit bubbla som är tillverkad i Slovenien. Ett lokalt företag har byggt grunden för bollhallen och sen kom slovensk personal för resa själva duken.

På helgerna har lokala idrottsentusiaster hjälpt till på frivillig basis.

Hallen är tjugo meter hög på det högsta stället och det betyder att man inte kan resa hallen om det blåser för mycket. Tanken var att resa hallen redan i måndags, men först på onsdag var det möjligt.

Stefan Olli säger att det ändå inte är någon risk för att duken ska blåsa i väg i höststormen, nu när den väl är monterad.

- Det slovenska företaget har lagt upp en hall på Irland, strax intill Atlanten och den står kvar. Så vi litar på att den tål väder och vind, säger Olli.

Säljer aktier till privatpersoner

Bygget av bollhallen har gått loss på ungefär 1,4 miljoner euro. Drygt halva summan har finansierats med hjälp av lån och man säljer också aktier till allmänheten. I dags läget är en tredjedel av aktierna sålda.

- Vi gick ut med en kampanj i oktober och då fanns det köpare i ungefär en månad. I morse började de droppa in igen, så jag tror att det går vägen, säger Olli.

- Jag tror att försäljningen får fart nu när hallen är rest och kommunen har et litet kapitallån att bevilja och det hoppas vi att de gör, säger Käcko.

Bollhall.
Bildtext Bollhallen reser sig strax intill riksväg 8.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Meningsfull sysselsättning för hela familjen

Leif Käldman är en av sponsorerna, trots att han inte är någon fotbollsentusiast. Han lovade ursprungligen 300 000 euro till bollhallen, men sen backade kommunen ur sitt löfte om ett kapitallån på 300 000, och så kom summan att stiga.

- När man ger lillfingret så brukar det bli lite mer än så, så gick det också den här gången. Men nu är hallen uppe och vi hoppas att det röner uppskattning, säger Käldman.

Leif Käldman säger att det är viktig att ungdomarna har meningsfulla sysselsättningar.

- Jag tycker att man ska måna om de unga, rent samhållsekonomiskt ser jag därför det här som en god investering. Ideala upplägget för ett sådant projekt är att frivilligkrafter, företag och kommunen delar på kakan, säger Käldman.

I det här fallet anser Käldman att kommunen hade kunnat delta med mera pengar.

Guy Käcko säger att det gemensamma frivilligarbetet också är viktigt för föräldrarna som får komma samman och arbeta för sina barns bästa.

Fotbollsspelare i alla åldrar behöver träningstider

I första hand kommer fotbollsspelare i åldrarna tre till sextio år att utnyttja hallen. Det har varit svårt att hitta träningstiden när alla lag varit hänvisade till Tellushallen i Jakobstad.

Hallen kan också användas för till exempel frisbeegolf och kulstötning. Om några veckor är hallen klar att tas i bruk och då värms den upp så att innetemperaturen är ungefär sex till sju plusgrader.

Guy Käcko säger att placeringen av hallen, intill skolcentrum och riksväg 8 är ypperlig. Väntan har också fört något gott med sig, nu får man en bättre hall än man annars hade fått.

- Vi fick bättre isolering och en bättre matta än vi hade fått om vi byggt hallen tidigare, säger Käcko.

Leif Käldman säger att bollhallen är en bekräftelse på att trägen vinner, för det har varit många turer i det här projektet.

- Nu får vi hoppas att majoriteten inser nyttan av hallen, säger Käldman.

Diskussion om artikeln