Boeings olycksdrabbade flygplanstyp 737 Max får flyglov i USA
Den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA ger grönt ljus för Boeing 737 Max-plan att återgå till passagerartrafiken efter nästan två års flygförbud. Planen försattes i flygförbud i mars 2019 efter två förödande olyckor som krävde 346 personers liv.
Olyckorna inträffade inom loppet av fem månader, i Indonesien och i Etiopien.
Enligt nyhetsbyrån Bloomberg kommer det ändå dröja månader innan planen används på bred front.
Det eftersom de piloter som flyger den plantypen måste utbildas, flygplanen måste besiktigas efter det långa flygstoppet och man måste genomföra de förändringar som luftfartsmyndigheterna kräver.
American Airlines är det enda flygbolaget som hittills lagt in 737 Max-plan i sin flygtidtabell, och det gäller bara på en av bolagets rutter.
I slutet av december kommer plantypen att användas på sträckan mellan Miami och New York.
Ekonomisk prövning för Boeing
Flygförbudet har varit ekonomiskt påfrestande för tillverkaren Boeing: Wall Street Journal rapporteraratt svårigheterna med 737 Max-planen har kostat bolaget omkring 20 miljarder dollar.
I den summan ingår bland annat de ekonomiska förluster som produktionsstoppet för plantypen medfört.
Nu då Boeing får tillstånd att använda den kan bolaget återuppta till sina flygplansleveranser till sina kunder, alltså till flygbolagen.
Förutom flygstoppet har Boeing, precis som alla andra i branschen, drabbats hårt av coronapandemin.
På grund av pandemin har bolaget också varit tvunget att skära ned på produktionen av andra plantyper, som bland annat 787 Dreamliner.
Enligt Bloomberg är den europeiska luftfartsmyndigheten EASA snart redo att även den häva flygförbudet för 737 Max-planen.
I oktober meddelade EASA:s chef Patrich Ky att 737-Max-planen är tillräckligt säkra för att få återgå till flygtrafiken ännu under det här året.
Källor: Reuters, Bloomberg, WSJ, STT