Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IIHF fattade inget beslut om VM i Belarus: ”Kommer att ta god tid på oss”

Från 2020
René Fasel.
Bildtext René Fasel.
Bild: Peter Schneider / EPA / All Over Press

Internationella ishockeyförbundet har tagit del av en rapport som är sammanställd av en expertgrupp, men fattade inte något beslut om VM i Minsk nästa vår. Det finns problem i Belarus som vi måste ta på allvar, säger IIHF:s ordförande René Fasel.

I maj ska herrarnas ishockey-VM spelas, och Lettland och Belarus har länge varit utsedda till värdländer. Men valet är ifrågasatt framför allt med tanke på situationen i Belarus.

Lettland har dessutom proklamerat att man inte vill dela värdskapet med Belarus, och det tjeckiska landslaget har tvekat till att spela ett VM i Minsk. I Finland har spelarföreningen sagt nej till VM i Belarus.

Internationella ishockeyförbundet har under onsdagen haft ett möte där en expertgrupp presenterade en rapport gällande mästerskapet. Rapporten tar upp just situationen i Belarus men också coronapandemin.

– Rapporten utlöste allvarliga diskussioner. Det finns problem i Belarus som vi måste ta på allvar eftersom de utgör en betydande inverkan på VM 2021, säger IIHF:s ordförande René Fasel på förbundets webbplats.

Rapporten en bra start

IIHF ifrågasätter ett mästerskap i Minsk om den nuvarande situationen inte förändras, men väljer ändå att inte fatta något beslut i det här skedet. Enligt Fasel är det inte vettigt att bestämma något före det absolut är nödvändigt.

– Oavsett vad vi bestämmer så kommer vi att ta god tid på oss att fatta ett rationellt beslut baserat på efterforskningar och information. Den här rapporten var en bra start för oss och gav en konstruktiv diskussion.

– Vi tar med oss det vi lärt oss och går tillbaka till organisationskommittéerna och regeringarna och försöker hitta den bästa vägen framåt för IIHF och dess medlemmar, säger Fasel.

Internationella ishockeyförbundet bestämde ändå att en mängd turneringar inte kommer att spelas under 2021 på grund av coronapandemin. Det handlar om turneringar på lägre nivå och beslutet gäller inte herr- och dam-VM, samt U20 och U18-VM för herrar.

Diskussion om artikeln