Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Akilles bandylag störs inte av guldkrabbis: “Det ska vara roligt för Borgåborna att se oss spela”

Från 2020
Många spelare på isen.
Bildtext Ishallsliv gäller ännu för Akilles i väntan på kallare väder.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

I mars var det glädjetårar och guldfest som gällde för bandyn i Borgå, nu är det svett och slit som står på programmet för Akilles inför den nya säsongen.

Det är sen kväll i ishallen i Borgå. Mästarlaget är på isen fram till klockan halv elva. Ett tjugotal spelare är indelade i vita, blåa, röda och gula lag.

- Vi spelar alltid på tisdagar en liten turnering mellan de olika lagen, säger målvakten Isak Skog. Här i ishallen kommer skotten från nära håll.

Det hettar smått till ute på isen och både p.r.k.l samt offside-rop ekar i hallen.

- Nog är det alltid viktigt att vinna på träningar också, så det kan bli lite smågrinigt ibland, konstaterar lagkapten Rasmus Kettunen.

Isak Skog och Rasmus Kettunen följer med spelet.
Bildtext Isak Skog och Rasmus Kettunen känner ännu av segerkänslan från i våras.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Efter 35 års väntan var guldtorkan slut för Akilles efter en klar finalseger, 6-1, mot Veiterä på hemmaplanen i Borgå i mars. En seger som ännu värmer.

- Segerkänslan finns nog kvar i laget, samtidigt som det gäller att tänka på den nya säsongen från noll igen, säger Isak Skog.

Ingen guldkrabbis stör Akilles bandylag: “Det ska vara roligt för Borgåborna att se oss spela”

5:05

Rasmus Kettunen andas tillförsikt inför säsongsstarten på lördag i Uleåborg mot OLS.

- Nog är det skönt att ha guldet i ryggsäcken, då man spelar för att vinna. Vi har nu i stort sätt samma lag i år. Vi vet att om vi gör rätt saker hela säsongen ut, så kan vi göra det igen, säger han.

En finalplats har Akilles redan säkrat i och med gruppsegern i Finska cupen. Den finalen spelas den sjätte januari i Borgå.

Isak Skog vaktar målet.
Bildtext Isak Skog i aktion.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Båda två är kritiska till de träningsförhållanden som gäller för Akilles i november. En ishall är inte rätt ställe för ett bandylag.

- Det är en tuff kamp mot förutsättningarna. Vi är finska mästare och tränar här mellan halv tio och halv elva på en vardag, inte vet jag om några andra finska mästare gör det. Men nu försöker vi kriga på och vara slagkraftiga, säger Rasmus Kettunen.

Hemmapubliken med den högljudda hejarklacken Trömpperit i spetsen får uppleva vårens final i repris i slutet av november, då Akilles inleder hemmasäsongen mot Veiterä.

Bandyspportrar framför skärm
Bildtext Gröna halsdukar och gröna hjärtan firar guldet i Borgånatten i mars.
Bild: Mikael Kokkola/Yle

- Hemmapubliken betyder mycket. Man spelar bandy av två orsaker: det är roligt och för att det är en så stor sport i Borgå, säger Isak Skog.

Lagkapten Kettunen håller med.

- Bandy ska vara underhållning och det ska vara roligt för Borgåborna att komma och se oss spela. Våra fans ger ett otroligt stöd och det hjälper verkligen.

Johan Lönnqvist i Akilles gröna färger.
Bildtext Vi har vind i seglen säger tränaren Johan Lönnqvist.

Tränaren Johan Lönnqvist följer från sargen med det fartfyllda spelet i rinken medan huvudtränaren Jari Hyttinen är ute på isen för att på nära håll följa med finter och passningar.

- Nog är det ett viljestarkt, bra tränat regerande mästarlag vi har, säger Johan Lönnqvist. Vi bygger nu vidare på framgången som vi jobbat så hårt för. Det är inte lätt att förnya mästerskap, men vi har möjligheten. Vi har vind i seglen.

När Akilles i vår igen spelar i finalen, för så ska det ju gå, vem möter ni då?

- Vi möter Veiterä i finalen, säger både Isak Skog och Rasmus Kettunen.

- Det kan vara Kampparit, Veiterä, JPS och kanske också Narukerä, men mycket talar för att det är Veiterä igen, säger Johan Lönnqvist.

Bandylag firar seger
Bildtext Guldlaget 2019-2020.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Diskussion om artikeln