Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europeiska företag kräver enklare regler för affärsresor till Ryssland: ''Det är svårt att sköta affärerna i nuläget''

Från 2020
S:t Petersburg
Bildtext De flesta finländska företagen i Ryssland är verksamma i S:t Petersburg.
Bild: Yle /Riku Kaminen.

Nio europeiska handelsorganisationer uppmanar nu den ryska regeringen att öppna gränserna för affärsresor. Också finska East Office efterlyser en ny mekanism som skulle göra det enklare att sköta östhandeln.

– Det finns hundratals finländska specialister som regelbundet behöver resa till Ryssland för att sköta sina bolag, säger vd:n för East Office Lauri Veijalainen.

East Office representerar 28 finska storbolag på den ryska marknaden.

– De nuvarande reglerna gör det svårt att sköta affärerna och vi får frågor om den här saken varje vecka, fortsätter Veijalainen. Alla undrar när det blir möjligt med affärsresor återigen.

Coronakrisen har haft en starkt negativ effekt på östhandeln. I den senaste rapporten från den finsk-ryska handelskammaren meddelade 40 procent av företagarna att omsättningen minskat.

Problemen gäller inte enbart den finska östhandeln.

Nio europeiska handelsorganisationer i Ryssland har gjort gemensam sak och i ett brev vänt sig direkt till den ryska regeringen. Även East Office har skrivit på uppropet.

Lauri Veijalainen är vd för Stockmann
Bildtext Lauri Veijalainen.

Byråkratin sätter stopp

I brevet uppmanar det europeiska näringslivet Moskva att lätta på restriktionerna för affärsresor mellan Ryssland och EU.

I dagens läge måste utländska företagare i Ryssland klassas som ”specialister” för att beviljas rätt till inresa. En rätt som kan utnyttjas bara en gång.

De specialister som behöver fler inresor måste få ett särskilt tillstånd från den ryska säkerhetstjänsten FSB och Rysslands inrikesministerium.

– Den här byråkratin är arbetsdryg och för med sig höga kostnader för alla inblandade, skriver handelsorganisationerna i brevet. En byråkrati som små och medelstora företag inte har resurser att sköta.

Enligt finska East Office finns det ett stort behov av att utveckla en enhetlig och förenklad lösning för affärsresor.

Familjen inte i samma båt

Majoriteten av de finska specialisterna - direktörer, managers och ingenjörer - återvände till sina arbetsplatser i Ryssland redan i slutet av sommaren.

Specialisterna är i praktiken strandsatta i Ryssland. Ifall de behöver resa ut ur landet har de nästan ingen möjlighet att återvända.

– Man ska komma ihåg att familjemedlemmar inte har samma specialstatus och de kan därför inte resa tillsammans, betonar Veijalainen. Det här är en stor sak.

I brevet föreslår man att specialister och deras familjemedlemmar ges rätt till flera inresor utan att behöva ansöka om specialtillstånd.
Man anser också att negativa coronatest borde räcka, istället för att sitta i en två veckors karantän som i dag.

Före pandemin utgjorde affärsresor ungefär en tredjedel av den totala passagerartrafiken mellan Ryssland och Europa.

Tyska företagare flögs in

Tyskland har varit mycket aktiv i olika försök att lösa problemet.
Enligt tidningen Izvestija har den tyska handelskammaren i Ryssland tillsammans med ambassaden och flygbolaget Lufthansa hittills lyckats organisera 19 specialflyg där omkring 650 representanter för nästan 300 företag rest in i Ryssland.

Finland har inte haft samma behov.

– Vi har inte behövt några flygplan då den ryska gränsen ligger så nära och man kan använda bil, förklarar Veijalainen. Dessutom är de flesta finska företagen verksamma i S:t Petersburgsområdet.

Det europeiska näringslivet i Ryssland har även lämnat in sin ansökan till EU-kommissionen. Ifall reglerna för affärsresor luckras upp ska de med all sannolikhet gälla också för ryska företagare med verksamhet inom EU.

Diskussion om artikeln