Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland hamnade i brygga efter tidig utvisning – stark kämpainsats i andra halvlek räckte inte till mot Wales

Från 2020
Uppdaterad 19.11.2020 08:27.
Jere Uronen får rött kort mot Wales.
Bildtext Jere Uronen blev utvisad redan i tolfte minuten.
Bild: EPA-EFE/PETER​ POWELL

Finland var nere för räkning redan i början då Jere Uronen blev utvisad, men med tio spelare på plan lyckades man ändå se till att det blev spännande i andra halvlek mot Wales. Det räckte ändå inte hela vägen för Finland och efter en fin höst i Nations League blev det förlust med 1–3.

Finlands fyra raka segrar i Nations League hade bäddat för en smaskig avslutning. På menyn stod en direkt avgörande match om gruppsegern mot Wales.

Finland behövde en seger i kväll för att vinna gruppen och kliva upp i A-divisionen, medan Wales hade det lite bättre förspänt och skulle klara sig med ett kryss.

Wales hade inte förlorat en match på hemmaplan på två år, och i Nations League hade man hållit nollan i fem raka matcher. Finland klarade av att spräcka nollan med decimerat manskap i andra halvlek men kunde inte bryta Wales svit.

– Jag är väldigt stolt över hur vi kämpade, vi såg till att det blev match. Ett bra år har det varit, men synd att det slutade så här. Vi har visat att vi hör hemma i B-divisionen och är nära A-divisionen, säger målvakten Lukas Hradecky till Viaplay efter matchen.

Uronen rev ner Wilson och blev utvisad

Att slå hemmastarka Wales var svårt redan på förhand, och matchen gick i fel riktning för Finland direkt då Jere Uronen blev utvisad i den tolfte minuten. Backen hamnade på efterkälken och rev ner Harry Wilson utanför straffområdet.

Till en början förändrades ändå inte matchbilen och några minuter efter utvisningen fick Finland ett jätteläge vid en hörna, men Daniel O'Shaughnessys avslut misslyckades totalt.

Scenförändringen skulle ändå komma. Wales började rada upp några lägen som Lukas Hradecky räddade men i den 29:e minuten gick det inte längre. Gareth Bale slog en boll i djupled och Harry Wilson placerade in ledningsmålet för Wales.

Harry Wilson jublar efter ett mål.
Bildtext Harry Wilson gav Wales ledningen i första halvlek.
Bild: AFP / Lehtikuva

Pukkis mål gav spännande avslutning

Direkt efter paus gjorde också Daniel James 2–0 för Wales med ett mäktigt skott i krysset från distans. Målet kom då Rasmus Schüller tappade bollen och James fick vända upp utanför straffområdet.

– Målet kom vid en dålig tidpunkt och förstörde vår egna tro lite, men vi kom tillbaka och skapade chanser, säger Hradecky.

Som Hradecky säger så kom Finland tillbaka. Efter målet såg Wales ut att ha full kontroll men Finlands hopp tändes efter en dryg timmes spel. Robin Lod slog en perfekt passning in i straffområdet och Teemu Pukki dunkade in 1–2-reduceringen.

Finland behövde då två mål för att vinna gruppen och efter Pukkis fullträff kom man in i andra andningen. Några minuter senare drog inbytte Nicholas Hämäläinen på ett hårt skott som den walesiske målvakten Danny Ward räddade efter lite problem.

Nästa chans gick sedan till Joona Toivio men backens skott gick utanför, och i stället för en kvittering nickade Kieffer Moore in 3–1 för Wales i den 84:e minuten.

Finland fick sedan en sista chans men Pukki sköt i stolpen och matchen slutade i seger för hemmalaget. Därmed vann Wales gruppen och spelar i A-divisionen i nästa Nations League. För Finlands del blev det en andra plats och en ny vända i B-divisionen väntar.

– En förlust grämer naturligtvis men det är ändå en ganska bra känsla efter det här året. Det är bra att fortsätta vidare mot VM-kvalet och EM, säger förbundskaptenen Markku Kanerva.

Resultat:

Wales – Finland 3–1 (1–0)
29´ 1–0 Harry Wilson
46´ 2–0 Daniel James
63´ 2–1 Teemu Pukki
84´ 3–1 Kieffer Moore

Diskussion om artikeln