Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Han är smart och är ute efter det röda kortet" – Uronens utvisning satte för stor prägel på gruppfinalen, trots smällen fick landslaget med sig mycket inför viktiga 2021

Från 2020
Uppdaterad 19.11.2020 08:28.
Finland och Wales kramar om varandra.
Bildtext Finland klev av planen som grupptvåa bakom Wales.
Bild: EPA

Finland bommade jackpotten i Nations League. Nu laddar landslaget om inför nästa år med fler strängar på lyran. "Vi är fortsättningsvis ett starkt lag", säger Rasmus Schüller till Yle Sporten.

Två segrar mot Irland och Bulgarien, två förluster mot Wales.

När Nations League-hösten knyts ihop är det solklart så att Finland var det näst bästa laget i sin grupp. Med tanke på hur mycket som fanns att vinna i onsdagens match mot Wales – allt från prispengar till VM-playoffplats – var förlusten i gruppfinalen tung.

– Uppladdningen inför matchen var stor och vi hade en fin chans att skriva historia. Det lyckades inte i dag och jag är besviken över resultatet, men vi har etablerat oss väldigt bra i B-divisionen, säger Rasmus Schüller till Yle Sporten.

För två år sedan tog Finland klivet upp från C-ligan. Nu gick landslaget raka spåret till tätstriden på nästa nivå.

– Det var en fråga på förhand hur det skulle gå. Nu var vi ändå in på mållinjen med och hade chansen på avancemang. Just nu är man givetvis besviken, men vi har bevisat att vi fortsättningsvis är ett starkt lag. Det kan vi vara stolta över, säger Schüller.

"Ute efter röda kortet"

Gruppfinalen skiftade färg tidigt. Jere Uronen blev utvisad och då blev det jobbigare.

– Matchen präglades väldigt mycket av det röda kortet. Jere hamnade på fel sida och sen gör walesaren det smart. Han är ute efter det röda kortet, stannar upp när Jere försöker stiga åt sidan och båda faller. Det är inte så mycket att diskutera om domslutet.

– Vi hade haft bättre chans att utmana dem utan det, men det är sånt som händer.

Rasmus Schüller i landslaget mot Wales.
Bildtext Rasmus Schüller fick starta när lagkaptenen Tim Sparv var avstängd.
Bild: EPA

Hur tycker du att ni anpassar er till att spela med en man mindre?

– I långa stunder försvarar vi oss disciplinerat. Wales gör mål vid strategiskt dåliga tidpunkter, exempelvis direkt efter paus. Det tar luften ur oss en del, men vi kommer ändå ganska starkt tillbaka och får till lite tryck.

– Det räckte inte i dag. Man ska också erkänna att Wales gjorde det bra och vann till slut välförtjänt.

Ser mycket positivt

Finlands tröstpris efter höstens spel är en plats i den tredje korgen till lottningen av VM-kvalet i december. Med lite tur på Finlands sida kan det ge realistiska chanser inför kvalstarten i mars.

Inför 2021, som ska bli landslagets stora år med slutspelsdebuten i EM, känner Schüller att det har kommit flera positiva besked.

– Nya spelare har kommit in i truppen på ett riktigt bra sätt och förstärkt laget. Vi har också visat mångsidighet i matcherna. Vi har spelat effektivt med flera olika taktiska uppställningar och det är en styrka i framtiden.

– Det är surt att avsluta med en förlust, men även om det inte blev avancemang i Nations League var det en positiv höst.

Diskussion om artikeln