Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En kvarts miljon coronadöda i USA - den folkrikaste staden New York stänger sina skolor igen

Från 2020
Uppdaterad 19.11.2020 09:45.
Exempelvis i Texas är sjukvårdssystemet nu hårt belastat. I måndags gick vårdpersonal i El Paso ut och vädjade till invånarna om att stanna hemma.
Bildtext Exempelvis i Texas är sjukvårdssystemet nu hårt belastat. I måndags gick vårdpersonal i El Paso ut och vädjade till invånarna om att stanna hemma.
Bild: AFP / Lehtikuva

I USA har antalet människor som bekräftats avlidna i covid-19 nu passerat 250 000, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning. Exempelvis i New York stängs alla allmänna skolor igen och det ses som ett hårt bakslag.

I skrivande stund har Johns Hopkins-universitetet registrerat 250 485 avlidna i covid-19 i USA. Antalet bekräftat smittade ligger på drygt elva och en halv miljoner.

Siffrorna är de högsta i världen. På andra plats i dödsstatistiken ligger Brasilien med över 167 400 coronadöda.

Vad gäller dödssiffran i USA, så registreras där nu över 1 800 nya dödsfall dagligen. Det är betydligt färre än i våras, då dödsfallen ofta var över 2 000 per dag.

Den värsta dagen var den 15 april då USA registrerade 2 752 avlidna i covid-19.

Med tanke på antalet människor som just nu vårdas för covid-19 på amerikanska sjukhus, så befaras en allt dystrare daglig statistik igen. Enligt New York Times var 76 830 covidsjuka amerikaner inlagda på sjukhus på tisdagen.

I Hollywood, Florida sökte läkemedelsbolaget Moderna testpersoner för sitt coronavaccin i augusti.
Bildtext I Hollywood, Florida sökte läkemedelsbolaget Moderna testpersoner för sitt coronavaccin i augusti.
Bild: AFP / Lehtikuva

Exempelvis USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci varnar för utvecklingen i en intervju för BBC. Han säger att siffrorna ser speciellt illa ut med tanke på den annalkande vintern och att människor samlas inomhus i tilltagande grad.

Trots alla goda nyheter om vaccinutvecklingen under de senaste dagarna, så uppmanar Fauci människor att hålla ut och följa restriktionerna ett tag till i väntan på vaccinationerna.

Skolorna i New York höll öppet i knappt åtta veckor

Smittspridningen ökar i nästan alla amerikanska delstater och i flera av dem återinförs eller införs nya restriktioner.

Bland annat stänger alltså landets folkrikaste stad New York åter igen alla sina allmänna skolor. Det är bara knappt åtta veckor sedan de tilläts öppna igen. Av ungefär 1,1 miljoner elever hade 300 000 återvänt till sina skolor, men tvingas nu alltså hem igen.

Det beskrivs som ett hårt bakslag för New Yorks borgmästare Bill de Blasio, som var den första borgmästaren i en storstad som lät öppna skolorna igen.

De Blasio hade tidigare sagt att han kommer att beordra en skolstängning om andelen som testar positivt för covid-19 i New York under en sjudagarsperiod överstiger 3 procent. Det är vad som hände på onsdagen.

Nyheten om skolstängningen rapporteras ha skapat djup frustration hos många föräldrar i New York.

Ännu på onsdag förmiddag rådde ovisshet om hur det skulle bli med skolorna följande dag och föräldrar anklagar stadens ledning för dålig planering, irrationalitet och usel information.

Många påpekar också att smittspridningen i skolorna har varit mycket låg sedan de öppnade i slutet av september.

Källor: New York Times, AP, BBC

Lyssna på USA och Trump - mot valet 2020
I den sista delen handlar det om USA efter Trump

Det här är USA efter Trump

25:16