Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny rapport: Australiska elitsoldater mördade civila i Afghanistan - 19 soldater misstänks för krigsbrott

Från 2020
Australiska elitsoldater (medlemmar av specialstyrkorna SOTG) på patrull i Uruzgan, i centrala Afghanistan, i oktober 2010.
Bildtext Arkivbild. Australiska elitsoldater (medlemmar av specialstyrkorna SOTG) på patrull i Uruzgan, i centrala Afghanistan, i oktober 2010.
Bild: EPA/CORPORAL CHRIS MOORE

Efter flera år av mörkläggning utreddes misstankarna om de australiska specialstyrkornas övergrepp i Afghanistan. På torsdagen publicerades rapporten som chockerar många australier. Australiska elitsoldater mördade minst 39 obeväpnade civila och fångar i Afghanistan, enligt rapporten.

- En del truppavdelningar tog lagen i egna händer, regler bröts, historier kokades ihop, det ljögs och fångar dödades, sade Australiens försvarschef Angus Campbell då han presenterade den nya rapporten vid en presskonferens på torsdagen.

Det finns detaljer i rapporten som chockerar många i Australien, där landets militär har stor respekt bland allmänheten. Ändå är stora delar av utredningen hemligstämplade.

Bland annat avslöjar rapporten att nya soldater, som ännu inte dödat någon, uppmanades av sina befäl att skjuta obeväpnade fångar och därefter lägga vapen i närheten av kropparna för att få det att se ut som om de dödats i strid.

Det här fungerade som en sorts initiationsrit, som kallades "blooding" i en del truppavdelningar.

Australiens försvarschef Angus Campbell höll på torsdagen en presskonferens om den rapport där det äntligen redogörs för de misstänkta krigsbrotten.
Bildtext Australiens försvarschef Angus Campbell höll på torsdagen en presskonferens om den rapport där det äntligen redogörs för de misstänkta krigsbrotten.
Bild: EPA-EFE/MICK TASIKAS

Den nu aktuella utredningen handlar om misstänkta krigsbrott under den australiska insatsen i Afghanistan mellan åren 2005 och 2016. Australiska stridande trupper drogs tillbaka från Afghanistan 2013, men efter det har det ryktats om australiska specialstyrkors brutala framfart i landet.

Utredningen beordrades först efter att australiska medier publicerat hemligstämplade dokument om misstänkta krigsbrott. En tidigare militärjurist har stämts för att han läckt dokumenten till australiska ABC.

Utredningen har sedan dess pågått i över fyra år innan rapporten nu publicerades.

Den australiska polisen ska nu utreda 19 nuvarande och tidigare australiska soldater som misstänks skyldiga till mord på afghanska "fångar, jordbrukare och civila" mellan åren 2009 och 2013. De flesta av de misstänkta ingick i specialstyrkan Special Air Service (SAS).

Källor: Reuters, AFP, ABC, BBC