Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Markku Kanerva fick stöpa om sin spelstrategi genast i början – chefstränaren är stolt över hur hans mannar spelade

Från 2020
Jere Uronen utvisades och Markku Kanerva ser fundersam ut.
Bildtext Jere Uronen utvisades och Markku Kanerva ser fundersam ut.

Markku Kanerva fick lägga om sin spelstrategi genast i början av matchen i och med att backen Jere Uronen blev utvisad. Trots förlusten är chefstränaren stolt över hur laget spelade och tycker att Finland visat att laget hör hemma i B-divisionen i Nations League.

– Det blev en svår uppgift när vi spelade med decimerat manskap. Det hade varit roligt att se hur bra vi hade klarat oss med lika många spelare på planen, jag tror starkt att vi till och med hade kunnat vinna, sade chefstränaren för Finlands herrfotbollslandslag Markku Kanerva per telefon till Yle Urheilu efter Wales-matchen.

Trots att Finland fick klara sig med nio utespelare i 78 minuter lyckades man också hålla bollen och spela anfallsspel – något som Kanerva uppskattade stort.

– Vi började spela enligt formationen 4–4–1 och gick på pausen igenom hur vi skulle kunna få mera styrka i anfallet. Vi lyfte höger- och vänsterbackarna rejält medan höger- och vänsterhalvorna fick hjälpa Teemu Pukki. Den vägen lyckades vi skapa situationer och ett mål i andra halvlek, sade Kanerva.

– Jag är väldigt stolt över den attityd som varje spelare visade upp. Det här laget har visat karaktär under svåra stunder. Att vi lyckades göra det här till en match, trots skador och annan frånvaro, visar nivån och kvaliteten på det här laget.

Fina resultat

Finlands saldo i B-divisionen i Nations League blev fyra segrar och två förluster. Wales och Finland var gruppens klart bästa lag i och med att gruppens övriga lag Irland och Bulgarien tillsammans bara fick ihop en poäng mot just Wales och Finland.

– Vi fick klara besked över var vi står just nu. På basen av våra resultat hör vi i alla fall till den här B-ligan. Förstås var vår dröm att vinna gruppen och stiga till A-ligan med de stora pojkarna, men det lyckades inte. Härifrån är det bra att fortsätta mot VM-kval och EM-turneringen.

I och med att Bosnien och Hercegovina förlorade mot Italien i A-divisionen stiger Finland i lottningen till det kommande VM-kvalet till korg nummer tre.

– Det visar att vi gjort ett gott arbete. I dag fick vi inte jackpotten, men en högre lottningskorg är en liten tröst och den tar vi emot med glädje, sade Kanerva.

Den ursprungliga artikeln på Yle Urheilu kan läsas via denna länk.

Diskussion om artikeln