Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rådhusgatan i Jakobstad dubbelriktas så snart som möjligt - tekniska nämnden skyndar på ny gatuplan

Från 2020
Uppdaterad 20.11.2020 09:04.
Storgatan Jakobstad
Bildtext Så snart som möjligt öppnas Rådhusgatan upp så att man kan korsa Storgatan både från väster och öster.
Bild: Nathalie Lindvall

Beslutet är taget, Rådhusgatan i Jakobstad ska dubbelriktas vid torget och planeringen startar omedelbart. Man inväntar ändå en ny gatuplan, men den ska färdigställas i rask takt.

Efter en lång och het diskussion och två omröstningar beslöt tekniska nämnden i Jakobstad på onsdagen att igen dubbelrikta Storgatan.

Trots olika åsikter och intensiv debatt lämnade ingen nämndmedlem in avvikande åsikt.

Skyndar på nya gatuplanen

Man kan närmast konstatera att de olika viljorna möttes halvvägs. Tillförordnade tekniska direktören Harri Kotimäki villle i sitt beslutförslag göra en utförlig konsekvensutredning av en dubbleriktning innan den förverkligas.

Delar av nämnden ville på sitt förra möte genast dubbelrikta gatuavsnittet, när man inte kunde enas bordlades ärendet.

På onsdagens möte föreslog Kristina Lundström-Björk (SFP) att gatuplanen ska färdigställas med omedelbar verkan och att beslut om finansiering och förverkligande tas när gatuplanen är klar.

Jarmo Ittonen (V) föreslog också att den nya gatuplanen ska göras upp direkt, med omedelbar verkan, men att pengarna till projektet ska tas från nästa års budget.

Efter två omröstningar vann Ittonens (V) förslag med rösterna 5-4.

Gatan kan dubbelriktas redan till sommaren

Harri Kotimäki räknar med att gatuplanen kräver en månads arbete innan den är klar. Sedan ska gatuplanen godkännas i nämnden och läggas fram till offentligt påseende.

- Det går rätt snabbt om gatuplanen godkänns, i bästa fall redan i vår. Vi strävar efter att öppna upp gatan för trafik från väster redan i sommar, säger ordförande Christer Tonberg (SFP).

Kostnaderna beräknas grovt uppgå till närmare 200 000 euro. Och att finansieringen nu tas från nämndens budget 2021, trots att man alltså inte ursprungligen budgeterat några pengar för det här projektet under nästa år, kommer att få konsekvenser säger Tonberg.

Någonstans ifrån ska pengarna tas och det kan hända att något annat projekt får skjutas fram. Tonberg säger att något av de tre största projekten nästa år, Fäbodavägens planering, Fladdermusvägen på Fårholmen eller förnyande av gatubelysningen ligger i riskzonen.

Kotimäki lyfter ändå fram att nämnden fritt kan bolla med 800 000 euro som är öronmärkta för särskilda investeringar och kanske inte behöver röra de 1,6 miljoner euro som ingår i nästa års dispositionsplan.

Leveä alikulku radan alitse kaupungissa.
Bildtext Snart blit det raka spåret genom centrum ut till Sikören och marketarna.
Bild: Raila Paavola / Yle

Stenläggning och sänkt hastighet

När Rådhusgatan åter dubbelriktas kan man köra rakt genom stan också från väster till öster, och rakt genom Sikörens nya underfart.

Hur själva gatan ska se ut är en sak för gatuplanerarna att bedöma säger Tonberg. Tanken är ändå att utgå från den skiss som tekniska nämnden begärt. Det betyder en avsmalnande gata med gröna träd som portar in till torget.

- Vi kan inte pruta för mycket på gamla tankar, så det får bli ett mellanting säger Tonberg.

Tonberg vill att ytan stensätts och hastigheten på gatuavsnittet blir 20 km i timmen.

- Man ska kunna köra över torget, med hänsyn till fotgängare och uteserveringarna längs gatan ska finnas kvar, säger Tonberg.

Diskussion om artikeln