Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kullo är årets nyländska by: "Byn finns till för alla, i alla åldrar och över språkgränserna"

Från 2020
Linda Antell-Behm och Emma Antell-Neem
Bildtext Linda Antell-Behm och Emma Antell-Neem trivs i hembyn. Nu är det svart på vitt att Kullo är Nylands bästa by. Arkivbild.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Kullo har fått titeln Årets Nyländska By 2021. Utmärkelsen delas ut av Nylands Byar rf och SILMU-byar.

Kullo är en gammal by med omkring 1 100 invånare. Den hör till Borgå och ligger väster om staden.

I pressmeddelandet från SILMU-byar skriver man att det livskraftiga byasamhället backas upp av en 100-årig förening som djärvt har förnyats under de senaste åren.

Föreningen får också tack för att den förvandlats från en traditionell svenskspråkig hembygdsförening till en tvåspråkig byaförening.

- Byn finns till för alla, i alla åldrar och över språkgränserna. Vi är verkligen en aktiv och innovativ by där det är bra att leva och bo, säger byaföreningens ordförande Linda Antell-Behm i pressmeddelandet.

Här kan du lyssna på en intervju med Linda Antell-Behm och Emma Antell-Neem som gjordes tidigare i år.

Kullo vill bli årets by - systrarna Linda Antell-Behm och Emma Antell-Neem tycker det är dags för hembyn att vinna tävlingen

5:18

Eget förmånskort

I prismotiveringen nämns att byborna arbetar långsiktigt och systematiskt för att förbättra gemenskapen med hjälp av byaprogrammet och genom att satsa på tryggheten i byn.

Dessutom gör Kullo en stor insats med att utveckla servicen och man samarbetar mycket både med Borgå stad och med företagarna i området.

Byn har till och med ett eget förmånskort, Kullokortet, som uppmuntrar invånarna att använda service från företagen inpå knuten.

Det finns också ett tiotal andra föreningar i byn som i samarbete arrangerar mycket idrotts- och kulturevenemang, bland annat den populära Påskhäxsamlingen.

Kulloföreningarna får av prisutdelarna tack för att ha tagit barn och unga väl i beaktande när man planerat verksamheten.

Under coronavåren ökade vikten av gemenskapen ännu mer. Den hundraåriga byaföreningen förvekligade sina första möten på distans och vill också via kommunikation öka på gemenskapen i byn.

Tidningen Byapressen, som såg dagens ljus redan på 1940-talet, fick ett stort tack. Juryn konstaterade också att byns hemsida och användandet av sociala medier har skötts exemplariskt.

Juryn ger också ett hedersomnämnande till Antskog i Raseborg. Byn med 100 invånare har nyligen gjort upp en egen byaplan för att kunna utveckla byn systematiskt. Dessutom arbetar byborna bland annat för att bevara naturens mångfald.

Gamla slitna industribyggnader vid vatten i ett brukssamhälle. Sommar, solsken, grönt gräs och gröna träd. Byggnaderna och den lummiga naturen reflekteras i vattnet.
Bildtext Den gamla bruksorten Antskog i Raseborg fick ett hedersomnämnande. Den lilla byn har endast hundra invånare men jobbar aktivt för att utveckla byn och värna om naturen.
Bild: Yle / Pia Santonen

Diskussion om artikeln