Kullo är årets nyländska by: "Byn finns till för alla, i alla åldrar och över språkgränserna"
Kullo har fått titeln Årets Nyländska By 2021. Utmärkelsen delas ut av Nylands Byar rf och SILMU-byar.
Kullo är en gammal by med omkring 1 100 invånare. Den hör till Borgå och ligger väster om staden.
I pressmeddelandet från SILMU-byar skriver man att det livskraftiga byasamhället backas upp av en 100-årig förening som djärvt har förnyats under de senaste åren.
Föreningen får också tack för att den förvandlats från en traditionell svenskspråkig hembygdsförening till en tvåspråkig byaförening.
- Byn finns till för alla, i alla åldrar och över språkgränserna. Vi är verkligen en aktiv och innovativ by där det är bra att leva och bo, säger byaföreningens ordförande Linda Antell-Behm i pressmeddelandet.
Här kan du lyssna på en intervju med Linda Antell-Behm och Emma Antell-Neem som gjordes tidigare i år.

Kullo vill bli årets by - systrarna Linda Antell-Behm och Emma Antell-Neem tycker det är dags för hembyn att vinna tävlingen
Eget förmånskort
I prismotiveringen nämns att byborna arbetar långsiktigt och systematiskt för att förbättra gemenskapen med hjälp av byaprogrammet och genom att satsa på tryggheten i byn.
Dessutom gör Kullo en stor insats med att utveckla servicen och man samarbetar mycket både med Borgå stad och med företagarna i området.
Byn har till och med ett eget förmånskort, Kullokortet, som uppmuntrar invånarna att använda service från företagen inpå knuten.
Det finns också ett tiotal andra föreningar i byn som i samarbete arrangerar mycket idrotts- och kulturevenemang, bland annat den populära Påskhäxsamlingen.
Kulloföreningarna får av prisutdelarna tack för att ha tagit barn och unga väl i beaktande när man planerat verksamheten.
Under coronavåren ökade vikten av gemenskapen ännu mer. Den hundraåriga byaföreningen förvekligade sina första möten på distans och vill också via kommunikation öka på gemenskapen i byn.
Tidningen Byapressen, som såg dagens ljus redan på 1940-talet, fick ett stort tack. Juryn konstaterade också att byns hemsida och användandet av sociala medier har skötts exemplariskt.
Juryn ger också ett hedersomnämnande till Antskog i Raseborg. Byn med 100 invånare har nyligen gjort upp en egen byaplan för att kunna utveckla byn systematiskt. Dessutom arbetar byborna bland annat för att bevara naturens mångfald.