Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tullen avslöjar: Extra jungfruoljan uppfyller inte alltid kvalitetskraven

Från 2020
Uppdaterad 19.11.2020 14:39.
Flaskor med olivolja på butikshyllan.
Bildtext Olivoljor kan vara felmärkta
Bild: EPA/TOM HEVEZI

Olja som säljs som extra jungfruolivolja uppfyller inte alltid kvalitetskraven. Tullen har undersökt prover från nio olika olivoljor och upptäckt brister i fem av dem.

En av produkterna kom från Tunisien, tre från Spanien och en från Italien.

Extra jungfruolja hör till den högsta kvalitetsklassen. Den ska vara felfri och fruktig.

De fem oljor som nu prickas av Tullen motsvarar vanlig jungfruolivolja, inte extra jungfruolivolja som det stod på etiketten.

Två av olivoljorna saknade också tilläggsuppgifter om tillverkningssätt och förvaringsförhållanden.

- Liknande problem vad gäller den angivna kvalitetsklassen har också upptäckts vid kontroller av extra jungfruolja i övriga EU-länder, konstaterar överinspektör Jenni Vuokko vid Tullaboratoriets sektion för provtagning och granskning.

Oljorna kan användas ändå

Det är ändå tryggt att använda oljorna trots att de inte uppfyller kvalitetskraven för extra jungfruolja.

Utifrån den här undersökningen går det inte att generalisera resultaten till att gälla alla extra jungfruolivoljor som säljs i Finland, säger Tullen. De olivoljor som undersöktes är ett alltför litet sampel.

EU-förordningen om olivolja förutsätter att varje medlemsland utför kontroller årligen. Antalet kontroller står i proportion till mängden olivolja som säljs i landet. Mögliga, övermogna eller larvangripna oliver får inte användas i extra jungfruolja.

I Sverige visade ett test som det svenska livsmedelsverket gjorde i våras att bara en liten del av de dyrare extra jungfruolivoljorna uppfyller kraven.

17 oljor av 21 klarade inte det svenska testet.

Diskussion om artikeln