Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sjöbevakningen har avslöjat internationella människosmugglare – flera personer i Finland gripna

Från 2020
Uppdaterad 19.11.2020 16:12.
En person håller i ett finskt pass.
Bildtext De misstänkta har stulit och köpt finska pass för att kunna smuggla människor från Grekland till Finland och övriga Europa.
Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen

Finska vikens sjöbevakning har tillsammans med estniska och grekiska myndigheter avslöjat en internationell människosmugglingsliga.

Flera personer i Finland och Grekland misstänks för grovt ordnande av olaglig inresa, grov förfalskning och riksgränsbrott.

De misstänks tillhöra en kriminell grupp som har hjälpt personer som kommit till Grekland, för att ta sig vidare till Finland och andra europeiska länder. Personerna ska inte ha haft de dokumenthandlignar som krävs.

Polisutredningen började i somras efter ett tips från den estniska polisen, som hade avslöjat en person med förfalskat pass på flygplatsen i Tallinn. Det förfalskade passet kunde spåras till en person i Finland.

Verksamheten tros ha pågått åtminstone sedan hösten 2019.

Stulna identitetshandlingar

I oktober greps en person på Helsingfors-Vanda flygplats. Personen bar på flera finska pass, uppehållstillstånd, id-kort och ett FPA-kort. Den gripna skulle antagligen transportera handlingarna till samarbetspartner i Grekland.

Passen var inte förfalskade.

– Vissa pass var stulna, men några av passen hade de misstänkta köpt, säger Jukka Tekokoski som är kaptenlöjtnant vid brottsbekämpningsenheten vid Finska vikens sjöbevakningssektion i ett pressmeddelande.

I Svergie har antalet försvunna pass legat på tiotusentals per år. Enligt STT är det här den första gången ett brott som tyder på att man samlar in pass för att ge dem vidare registrerats i Finland.

– Att samla in pass så här systematiskt har inte varit vanligt i Finland. Vi är oroliga över att den här sortens verksamhet blir vanligare, säger Tekokoski till STT.

Det lönar sig inte att lämna ut personliga identitetshandlingar. Man kan omedvetet bidra till brott som ordnande av olaglig inresa eller deltagande i en organiserad kriminell grupps verksamhet.

Flera personer har gripits under polisutredning och i Helsingfors har flera husrannsakningar gjorts.

Förundersökningen ska gå till åtalsprövning nästa månad.

Artikeln uppdaterades 19.11 klockan 16.12 med Jukka Tekokoskis kommentar till STT.

Källa: Gränsbevakningsväsendet, STT

Diskussion om artikeln