Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg har inte fått betalt för Knipnäs och gamla stadshuset i Ekenäs – köparna får inte loss pengar

Från 2020
Uppdaterad 20.11.2020 10:35.
Ett stort rappat, gult hus i fyra våningar. Gammalt sjukhus.
Bildtext Knipnäs är sålt, men fortfarande har staden inte fått pengar för det gamla sjukhuset. Byggnaden har också fungerat som skola.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Det har snart gått ett år sedan Raseborgs stad beslöt att sälja gamla stadshuset vid Rådhustorget i Ekenäs och Knipnäs gamla sjukhusfastighet, också det i Ekenäs. Ingetdera köpet har ännu slutförts.

I början av december i fjol beslöt stadsstyrelsen i Raseborg att sälja gamla stadshuset i Ekenäs till företaget Moviator för 770 000 euro.

I början av det här året beslöt staden att sälja Knipnäs gamla sjukhusfastighet för 1,3 miljoner euro och preliminärt också ett drygt 8 000 kvadratmeter stort markområde för 440 000 euro. Köparen var fastighetsförvaltningsbolaget Rentto.

Tidsfristen löper ut, objekten till salu igen?

Ingendera köparen har däremot lyckats få ihop pengarna för att slutföra köpet.

- Det är coronapandemin och det ekonomiska läget. Bankerna är försiktiga, säger Raseborgs stadsdirektör Ragnar Lundqvist.

Tidsfristen håller på att löpa ut och ännu i år kommer stadsstyrelsen att behandla de här två fastighetsförsäljningarna, säger Lundqvist, som ska bereda ärendena.

Det är möjligt att båda objekten läggs ut till försäljning igen.

På frågan hur stort ekonomiskt bortfall det blir för Raseborg, som hade räknat med försäljningsintäkter ännu i år, svarar Ragnar Lundqvist att det inte blir något bortfall eftersom staden prognostiserat försiktigt.

Stadsdirektör Ragnar Lundqvist säger att staden nog har kollat upp köparnas ekonomiska situation innan man fattade beslut att sälja.

- Det verkar nu som bankerna är ytterst försiktiga med utlåning och sedan har också coronapandemin inverkat på affärsverksamheterna, vilket medför att köparna möjligtvis har svårt att finansiera köpen.

Lundqvist säger att staden fått handpenning i det ena fallet och att köparen också betalar avtalsvite om affären inte blir av.

Inga riktigt konkreta planer för fastigheterna

Enligt Ragnar Lundqvist har planerna för den gamla sjukhusfastigheten i Knipnäs varit rätt vaga, men det har varit tal om kontorslokaler och någon form av rekreation eller plats för rehabilitering.

När den nya, ändrade detaljplanen för Knipnäs blir klar har den hugade köparens tanke varit att bygga bostäder på området. Området finns mellan Baggövägen, Fågelsången och stranden.

Planerna för gamla stadshuset vid Rådhustorget i Ekenäs har varit att bygga om det till bostäder och affärslokaler, säger Lundqvist.

Till Yle Västnyland berättade metallindustriföretaget Moviators styrelsemedlem Pertti Hänninen för knappt ett år sedan att företaget ska ha sitt kontor och en representationslokal i gamla stadshuset i Ekenäs. Han sade ändå att planerna hinner förändras.

Artikeln har kompletterats 20.11 klockan 10.31 med tre korta stycken ovanför den sista mellanrubriken. Där berättar stadsdirektör Ragnar Lundqvist att Raseborgs stad har kollat köparnas ekonomiska situation och också hur man gjort med handpenning och avtalsvite i samband med fastighetsaffärerna.

Diskussion om artikeln