Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles vd tar plats i näringslivets lobbyorganisation EK: "Yles obundenhet kan vara hotad" dundrar riksdagsman

Från 2020
Bild på Yles vd Merja-Ylä Anttila. Hon är klädd i blått och bär glasögon.
Bildtext Journalistiken och allt annat sköts på samma sätt som i andra mediehus, säger Yles vd Merja Ylä-Anttila. Förläggare och vd:n kan ha tunga förtroendeuppdrag, medan chefredaktörerna sköter sitt eget arbete.
Bild: Kimmo Räisänen / Yle

Riksdagsledamot Matias Mäkynen (SDP) säger att Yles oberoende är hotat. Vd:n Merja Ylä-Anttila vill inte kommentera.

Matias Mäkynen har bett partikamraten Maria Guzenina (SDP) föra frågan till Yles förvaltningsråd.

Förvaltningsrådet hade möte i början av veckan och då diskuterades inte ärendet.

Kritiken: “EK är i dag enbart en politisk intressebevakare”

Förvaltningsrådet är det parlamentariskt tillsatta övervakningsorgan som bevakar Yle för ägarens räkning. Yle är riksdagens och - i förlängningen - Finlands folks mediebolag.

- Yles högsta värden är obundenhet och integritet medan Finlands näringsliv EK är en väldigt politiserad intressebevakare för näringslivet, säger Matias Mäkynen. Det måste diskuteras väldigt öppet hur Yles vd i EK:s styrelse påverkar Yles integritet och obundenhet.

Matias Mäkynen vill att det ska diskuteras hur styrelseplatsen påverkar Yles oberoende.

- Jag har inte dragit några slutsatser utan vill ha en bred diskussion.

Matias Mäkynen (SDP).
Bildtext Det måste diskuteras väldigt öppet hur Yles vd i EK:s styrelse påverkar Yles integritet och obundenhet, säger riksdagsledamoten Matias Mäkynen (SDP).
Bild: Yle/Markus Bergfors

Ylä-Anttila: “Journalistiken sköts på samma sätt som i andra mediehus”

Merja Ylä-Anttila kommenterar på Twitter att styrelseplatsen inte påverkar Yles journalistiska beslut, eftersom de fattas av andra än vd:n.

Merja Ylä-Anttila tackar också nej till en intervju för Svenska Yle via sin sekreterare. Ylä-Anttila hälsar att arbetsgivarorganisationen Paltas styrelseplats i EK klubbas av på tisdag nästa vecka och före det så ger hon inga intervjuer.

Till Iltalehti säger Ylä-Anttila att hon har diskuterat styrelseplatsen med Yles styrelse och informerat de förtroendevalda

- Jag kan inte se att jag på något sätt skulle försvaga Yles oberoende, säger Ylä-Anttila. Journalistiken och allt annat sköts på samma sätt som i andra mediehus. Förläggare och vd:n kan ha tunga förtroendeuppdrag, medan chefredaktörerna sköter sitt eget arbete.

Palta organiserar arbetsgivarna i servicebranschen och en av medlemmarna är Yle. Det är på Paltas mandat som Ylä-Anttila kommer att sitta i EK:s styrelse.

Porträttbild på Thomas Wilhelmsson
Bildtext Yles styrelseordförande Thomas Wilhelmsson bekräftar att Ylä-Anttila har informerat styrelsen om sin kandidatur. Helt oproblematiskt är det inte, konstaterar Wilhelmsson, men vi har diskuterat saken.
Bild: Yle

Yles styrelseordförande: “Merja har informerat förvaltningsrådet i efterhand”

Yles styrelseordförande Thomas Wilhelmsson bekräftar att Ylä-Anttila har informerat styrelsen om sin kandidatur.

- Helt oproblematiskt är det inte, konstaterar Wilhelmsson, men vi har diskuterat saken. Det är så här som det sköts i andra mediehus.

Wilhelmsson påminner om att Yles förra vd Arne Wessberg satt i EK:s styrelse i sju år och att det aldrig ifrågasattes av någon. Efter det har samtliga Yles vd:n suttit i Paltas styrelse.

Det är klart att förvaltningsrådet borde ha informerats, konstaterar Wilhelmsson, trots att det handlar om en operativ fråga som styrelsen har ansvaret för.

- Merja har nu informerat förvaltningsrådet. Hon har pratat med dem i efterhand.

Vilken feedbacken har varit från förvaltningsrådet känner Wilhelmsson inte till.

Wihelmsson får också frågan om EK är en politiserad lobbyorganisation. Det är en fråga som han har svårt att ta ställning till.

- Alla organisationer är lobbyorganisationer. Vi har intressen att driva som arbetsgivare bland annat då det gäller digitaliseringen av samhället. Och det är också frågor som kan landa på de här organisationernas bord, säger Wilhelmsson.

Diskussion om artikeln